Megayachten til emiren av Qatar ligger til kai i Ålesund

Uvisst om emiren er om bord

EN AV VERDENS STØRSTE: Lengden på 124,4 meter gjør yachten til en av verdens største, og havner i klassen «Mega-yachter». Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
EN AV VERDENS STØRSTE: Lengden på 124,4 meter gjør yachten til en av verdens største, og havner i klassen «Mega-yachter». Foto: Bjørn Langsem / DagbladetVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

ÅLESUND (Dagbladet): I ei uke har ålesundere tittet bort på den nye cruisehavna på nordsiden av byen, og drømt seg bort.

Mega-yacht Der har nemlig den svært spesielle yachten til emiren av Qatar ligget så lang den er, og i all sin prakt. Og lengden på 124,4 meter gjør yachten til en av verdens største, og havner i klassen «Mega-yachter».

Midt i den norske valgkampen ligger den som et eksempel på hvordan en kanskje ikke bør bruke oljepenger, men flott er den, og hemmelighetskremeriet rundt båten er enormt.

For lengden er en av svært få opplysninger som er å oppdrive om «Katara», oppkalt etter en kulturrik by i Qatar.

Bygd i Tyskland Men noe mer vet vi. Nemlig at den er bygd av det nord-tyske verftet Lürsen, et selskap som har spesialisert seg på praktfartøyer av denne typen.

Vi vet også at designeren heter Espen Oeino, og at mannen bak det svært hemmelige interiøret ytters få mennesker har sett heter Alberto Pinto.

Overlevert emiren «Katara» ble ferdigstilt i 2010 og overlevert til emiren av Qatar, Sjeik Hamad bin Khalifa al.Thani (61). I juni abdiserte den eneveldige emiren, som selv gjorde kupp mot sin far i 1995.

Nå har emiren overlatt makten til sin sønn Tamim bin Hamad al Thani, og er blitt pensjonist.

Gamle-emiren er imidlertid blant verdens aller rikeste pensjonister. For flere kilder oppgir emirens inntekt til å være på over 2,5 milliarder dollar.

Nå spekuleres det i om emiren selv har tatt seg en real pensjonistferie i de norske fjordene.

Vet lite - Har ikke anelse, sier havnefogd i Ålesund, Birger Flem til Dagbladet.

Han har ikke for vane å spørre, og de bruker å være svært sparsommelig med opplysninger i det miljøet der, forteller havnefogden.

- Jeg gjør meg jo noen tanker om oppholdet, men de er mine. Og etter det jeg forstår så kom båten fra Bergen kun med mannskapet sist torsdag. Siden har de lagt til kai her.

- Meningen var at de skulle reise ut i dag, men nå kom det besøk til skipet og blir derfor liggende til i morgen, sier Flem, som understreker at han ikke kan bekrefte om emiren er om bord, eller hvem gjestene som kom torsdag er.

- Hvor skal de når de reiser fra byen?

- Det vet jeg ikke, men regner med at de skal cruise inn i fjordene.

Rimelig kaiplass - Dette er en båt med en estimert prislapp på 300 millioner dollar, eget helikopter og dekk over to etasjer. Og for kaileie betaler de dere snaue 15 000 kroner?

- Ja. Jeg skulle vel ha tatt betalt etter skatteseddelen? Nei, vi holder oss til faste priser. Det er mest forutsigbart, forteller Flem.

Flere rikinger Ålesund har de siste årene vokst enormt innen cruisetrafikken. Kåringer som Europas vakreste by har gjort sitt til utviklingen.
Og nå har også de megarike oppdaget byen og regionen.

Tidligere i sommer var Microsoft-gründer Bill Gatges og familien på ferie i byen.

- Ja, vi ser utviklingen, og vi har vel nå rundt seks slike store luksusyachter i løpet av et år. Leiemarkedet til disse store båtene er sterkt økende.

- Akkurat nå ligger det to yachter i byen, og tidligere lå praktskuta «Utopia» her med canadiske passasjerer. På slutten kom eieren på besøk, en oligark fra Kazakstan. Han kom bærende på sitt lille barn, forteller Flem, som ikke kan dy seg med å studere disse båtene.

Fantastisk båt - «Katara» er jo aldeles fantastisk. Ikke ei stripe å finne langs skroget.

- Du har tittet på nært hold?

- Ja, og alt er så blankt og flott at en ikke skulle tro det var mulig, men det er det tydeligvis. Og jeg kan ikke annet enn å beundre de som bygger slike praktbåter. Dette er perfeksjonisme aldeles, sier han.