Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Meget beklagelig

Utenriksminister Knut Vollebæk reagerer meget sterkt på NATO-angrepet i natt.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Vollebæk vil ha en forklaring og garantier mot nye feiltreff. - Det første han i dag gjorde var å ringe Sveriges utenriksminister for å beklage dypt. Deretter ble den norske ambassadøren i Brussel bedt om å møte NATOs militære ledelse. Vollebæk vil ha slått fast at alliansens militære må gjøre alt som kan gjøres for å hindre feiltreff, sier UDs pressetalsmann Ingvard Havnen.

- Vollebæk var overrasket over at dette nå kunne skje. Han synes det er meget, meget beklagelig.

UD venter på en forklaring fra NATO. Forklaringen kommer trolig i morgen.

Øker motstanden?

NATOs bombing av den kinesiske ambassaden for to uker siden satte hele fredsprosessen i Kosovo i fare. Akkurat nå er det politiske fredsarbeidet inni en skjør, forsiktig optimistisk fase. En ny feilbombing kan få motstanden mot NATO til å blusse opp på nytt.

- Det er vanskelig å si om bombingen i natt vil få slike konsekvenser. Vi avventer reaksjoner, sier Havnen.

Tredje gang

Den norske ambassadeboligen i Beograd fikk to av vinduene blåst inn da bomben slo ned nær en av president Slobodan Milosevic' boliger. En familie på fire oppholdt seg i ambassaden. Den serbiske husholdersken, mannen hennes og deres to barn bor i bygningen, men i en annen fløy enn den som ble skadd.

- Jeg har ingen grunn til å tro at de er skadd, sier Jon A. Gaarder, tidligere ambassadør i Beograd.

- Ifølge min svenske kollega ble noen vinduer ødelagt etter nattens bombetokt. Det skal ikke være andre skader på bygget.

Gaarder sier at dette er tredje gang bygningen blir skadd under bombeangrep.

Like ved

Den norske ambassaden ligger i underkant av tusen meter unna den svenske ambassaden. Den svenske ambassadørens bolig ligger bare 150 meter fra stedet bomben traff. Ambassadøren var hjemme da bomben smalt.

Svensk protest

NATO må også forklare seg til Sverige. Den svenske ambassadøren Anders Oljelund har sendt en offisiell protest mot bombingen. I ettermiddag møtte han NATOs militære ledelse for å markere protesten.

- Slikt får ikke skje, sa han.

Det var amerikanske og britiske fly som sto bak angrepet. David Park, talsmann for den amerikanske ambassaden i Stockholm, beklaget hendelsen i ettermiddag.

Carl Bildt, tidligere FN-mekler, kritiserte angrepet i harde ordelag. - Dette er ikke bra. Hva dette skal være godt for, bør man virkelig spørre seg, sa Bildt.