Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

«Meget farlig vær» i Danmark. Frykter oversvømmelser og stengte veier

Meteorologene advarer.

MEGET FARLIG VÆR: Det er ventet oversvømmelser i de sydlige delene av Danmark. Foto: DMI
MEGET FARLIG VÆR: Det er ventet oversvømmelser i de sydlige delene av Danmark. Foto: DMI Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Danskenes meteorologiske institutt (DMI) varslet tirsdag kveld om «meget farlig vær», som er det nest høyeste nivået på deres skala, helt sør i landet.

- Vindkast i stormstyrke medfører at taksteiner blåser ned, store greiner knekker, trær kan velte og sperre tog- og veistrekninger. Det er stor sannsynlighet for at bruer må stenges for trafikk, lyder advarselen fra DMI.

På Storebæltsbroen, Vejlefjordbroen og Farøbroene frarådes det å kjøre med «vindfølsomme kjøretøy».

Frykter oversvømmelse

Det som bekymrer aller mest, er at været kan føre til en forhøyet vannstand, som gjør at man frykter oversvømmelse.

Enkelte steder, de sørlige delene av de indre danske farvann, kan vannstanden komme opp i rundt halvannen meter over normal høyde.

- Ved sånt vær er det i realiteten vannstanden vi er mest bekymret for. Man skal selvfølgelig ta høyde for kraftige vindkast hvis man skal utendørs, men vi har hovedsakelig fokus på vannstanden. I Østesjøen kan vi komme til å se en vannstand som er 1,5 meter over det normale. Det ser vi ikke så ofte, forteller vakthavende hos DMI, Thye Rasmussen, til bt.dk.

- Det er noe vi opplever noen få ganger hvert århundre.

Deler ut sandsekker

Politiet på Fyn oppfordrer folk til å sikre eiendommer som trues av oversvømmelse, samtidig som de anmoder folk til ikke å parkere bilene sine i havnearealer eller andre lavereliggende områder.

Fra onsdag morgen vil Beredskap Fyn levere ut sandsekker til privatpersoner, så de kan sikre eiendommene sine best mulig mot vann.

I går ble det også sendt ut OBS-varsel for seks fylker i Norge. Foreløpig ser det ut til å ha blåst friskest i Sør-Trøndelag, der det har kommet flere meldinger om trær som har falt over veien.

Men for Norges del vil lavtrykket bevege seg videre allerede i morgen, og vinden vil avta.

- Det kommer til å bli mindre vind utover natta, så vil den fortsette å minke gradvis på Vestlandet. Utpå dagen i morgen vil det nok minke til frisk bris og liten kuling. Det kan ta litt tid, men den vil altså minke, sa Kristen Gislofoss tirsdag ettermiddag.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media