FORNØYD: Statsadvokat Geir Evanger er svært fonøyd med dommene mot Davud og Bujak. Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet
FORNØYD: Statsadvokat Geir Evanger er svært fonøyd med dommene mot Davud og Bujak. Foto: Jacques Hvistendahl / DagbladetVis mer

- Meget godt fornøyd med dommen

Statsadvokat Geir Evanger er svært fornøyd med dommene mot Davud og Bujak, men vil ikke kommentere en eventuell anke.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Det var lite reaksjon å lese i ansiktene til Mikael Davud og Shawan Sadek Bujak da straffeutmålingen ble lest opp i tingretten i dag. Begge satt med hodetelefoner og fikk dommen oversatt.

Retten mener terrorplanleggingen bærer preg av profesjonalitet og viser spesielt til kontakten Davud har hatt med personer i terrornettverket al-Qaida. Statsadvokat Geir Evanger er svært fornøyd med dommene mot Davud og Bujak.

- Det var en meget god dom, sa Statsadvokaten umiddelbart etter at dommeren hevet retten.

Han ønsket ikke å si noe om et eventuellt ankespørsmål, men mener Jakobsen ble frifunnet for terrorforbund-tiltalen med minst mulig margin.

- Nå skal jeg lese dommen nøye, og diskutere den med mine kolleger, så får vi se hva vi gjør. Men alt i alt, er jeg veldig godt fornøyd, sier Evanger.

Trolig anke Mikael Davuds forsvarer Carl Konow Rieber-Mohn sier til Dagbladet at rettssaken har vært en belastning for hans klient. Davud ble i dag dømt til sju års fengsel for terrorplanlegging.

Medtiltalte Shawan Sadek Bujak ble dømt til tre år og seks måneders fengsel, mens David Jakobsen, som har vært informant for PST, ble frikjent for terrorforbund og dømt til fire måneders fengsel for kjøp av det i utgangspunktet lovlige bombestoffet hydrogenperoksid.

Davud har hevdet han ville sprenge Kinas ambassade. Bujak, derimot, sa bombemålet var Jyllands-Posten i Danmark, noe han ble trodd på.

- Angrer Davud på bombeplanen?

- Davud er en beskjeden mann, som ikke ønsker så mye oppmerksomhet. Rettssaken har vært en belastning for ham. Underhånden har han vel sagt at denne planen neppe ville blitt gjennomført nå, med den oppmerksomheten saken har fått, sier Rieber-Mohn.

Både Rieber-Mohn og medforsvarer Arild Humlen mener Davud bør anke dommen på sju års fengsel for terrorplanlegging.

- Vårt råd til ham vil være å anke dommen. Men det er han selv som tar den avgjørelsen. Vi vil, sammen med en tolk, besøke ham i fengselet denne uka, sier Rieber-Mohn til Dagbladet.

Al-Qaida-kontakt Rieber-Mohn sier hans klient innrømmer kontakt med medlemmer al-Qaida, noe retten også har lagt til grunn. Retten mener Davud har fått bombetrening av al-Qaida i Pakistan.

- Han har innrømmet at han har hatt kontakt med medlemmer av al-Qaida, eller personer som kjenner medlemmer av al-Qaida. Men han sier at han ikke kontaktet disse fordi de var medlemmer av al-Qaida, sier Rieber-Mohn til Dagbladet.

- Han var forsåvidt interessert i å få hjelp fra hvem som helst, presiserer forsvareren.

PÅKJENNING: Arild Humlen og Carl Konow Rieber-Mohn vil oppfordre Mikael Davud til å anke dommen på sju års fengsel. Foto: Jacques Hvistendahl/Dagbladet
PÅKJENNING: Arild Humlen og Carl Konow Rieber-Mohn vil oppfordre Mikael Davud til å anke dommen på sju års fengsel. Foto: Jacques Hvistendahl/Dagbladet Vis mer

Derimot bestrider både Davud og hans forsvarere at uiguren har vært i Pakistan, slik PST hevder.

- Vi registrerer at dommeren legger til grunn at han har vært steder han aldri har vært, kommenterer Rieber-Mohn.

Dette er første gang at norsk rettsvesen dømmer noen for terrorplanlegging.

- Edruelig - Når han først blir funnet skyldig, mener vi dommen er edruelig, sier Bujaks advokat, Arvid Sjødin til Dagbladet.

Sjødin mener likevel at dommen har svakheter, og mener den ikke er overbevisende. Han antyder derfor at dommen vil bli anket.
Bujak ba om betenkningstid da retten ble hevet rett før klokka 16 i ettermiddag.

- Det er en del punkter i dommen som ikke samsvarer med min klients forklaringer rundt de faktiske forhold.

- Det er han svært lite fornøyd med, sier Sjødin

- Men det som er gledelig for min klient er at han ikke knyttes til al-Qaida.

I konklusjonen i dommen om terrorforbund heter det:

«Retten finner det bevist ut over tvil at Davud og Bujak med viten og vilje inngikk forbund om å utføre et bombeattentat mot en bygning med en bombe som var så kraftig at de forsto at menneskeliv lett kunne gå tapt, og at eiendom lett kunne bli ødelagt. Og at de begge så det i alle fall som som mest trolig at attentatet de forberedte, ville komme til å skape alvorlig frykt i befolkningen. De blir begge derfor domfelte (...) for å ha inngått terrorforbund med hverandre».

TRE ÅRS FENGSEL: Retten trodde på Shawan Sadek Bujaks vitnemål om at Jyllands-Posten var bombemålet. Foto: Jacques Hvistendahl/Dagbladet
TRE ÅRS FENGSEL: Retten trodde på Shawan Sadek Bujaks vitnemål om at Jyllands-Posten var bombemålet. Foto: Jacques Hvistendahl/Dagbladet Vis mer