- Meget kritisk i Makedonia

- Situasjonen i Makedonia er så farlig at vi kan stå rett foran en borgerkrig, sier statssekretær i UD Espen Barth Eide til Dagbladet.no. Balkan er inne i sin farligste stund på ti år.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Barth Eide er enig med Makedonias statsminister, som i går sa at de kommende sju til ti dagene vil bli skjebnesvangre.

- De nærmeste dagene blir farlige. Det er lite framgang i samtalene mellom partene, samtidig som det skjer en radikalisering av de involverte. Det har også utviklet seg en krigspsykose blant befolkningen. Folk har rett og slett begynt å forberede seg på krig.

Makedonia har lenge blitt vurdert som det området på Balkan med størst sprengningsfare. Grunnen er, i tillegg til de interne etniske stridighetene, makedonernes uavklarte forhold til nabostatene Albania, Hellas og Bulgaria. De frykter et stor-Albania i vest, Bulgaria har i alle år sett på Makedonia som et vest-Bulgaria, mens landegrensa mot Hellas er betent tema.

Dette er konflikten:

 • I mars i år løsnet den albanske geriljaen sine første skudd. Dette skjedde som en følge av at den albanske befolkningen følte seg sterkt diskriminert av den slaviske majoriteten i Makedonia.
 • Siden har det vært en opptrapping på begge sider.
 • Mandag denne uka samlet rundt 3000 mennesker seg utenfor residensen til Makedonias president Boris Trajkovski i hovedstaden Skopje. Demonstrantene mente han har vært for ettergivende overfor de albanske opprørerne og krevde hans avgang.
 • NATO-talsmenn har sagt at organisasjonen er villig til å sende 3000 soldater på fredsbevarende oppdrag inn i Makedonia, men kun som fredsbevarende styrker.
 • Norge vil bidra med et team på 22 militære eksperter.

 • Statssekretæren befinner seg selv i Brüssel i dag og deltar i dette arbeidet som representant for den norske regjeringen.

  I Brüssel har man kommet fram til at en eventuell styrkemobilisering foreløpig bare vil skje hvis partene er enige om fred og at soldatene kun vil få fredsbevarende oppdrag.

  I EU og NATO har man lenge vært klar over sprengkraften som ligger i dette hjørnet av Balkan.

  - Derfor har det blitt satset offensivt på forebyggende demokratibygging i Makedonia, sier Barth Eide. Nå står resultatet av dette arbeidet i fare for å falle i grus.

- Ved en radikalisering av konflikten kan forholdet til nabostatene forverre seg, sier Barth Eide.

- Men det positive i situasjonen er at det er et tett samarbeide mellom NATO og EU for å forhindre at dette skjer.

FARLIG: Statssekretær Barth Eide betegner situasjonen i Makedonia som meget farlig.