- Meget kritisk i Makedonia

- Situasjonen i Makedonia er så farlig at vi kan stå rett foran en borgerkrig, sier statssekretær i UD Espen Barth Eide til Dagbladet.no. Balkan er inne i sin farligste stund på ti år.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Barth Eide er enig med Makedonias statsminister, som i går sa at de kommende sju til ti dagene vil bli skjebnesvangre.

- De nærmeste dagene blir farlige. Det er lite framgang i samtalene mellom partene, samtidig som det skjer en radikalisering av de involverte. Det har også utviklet seg en krigspsykose blant befolkningen. Folk har rett og slett begynt å forberede seg på krig.

Makedonia har lenge blitt vurdert som det området på Balkan med størst sprengningsfare. Grunnen er, i tillegg til de interne etniske stridighetene, makedonernes uavklarte forhold til nabostatene Albania, Hellas og Bulgaria. De frykter et stor-Albania i vest, Bulgaria har i alle år sett på Makedonia som et vest-Bulgaria, mens landegrensa mot Hellas er betent tema.

Dette er konflikten:

I mars i år løsnet den albanske geriljaen sine første skudd. Dette skjedde som en følge av at den albanske befolkningen følte seg sterkt diskriminert av den slaviske majoriteten i Makedonia. Siden har det vært en opptrapping på begge sider.Mandag denne uka samlet rundt 3000 mennesker seg utenfor residensen til Makedonias president Boris Trajkovski i hovedstaden Skopje. Demonstrantene mente han har vært for ettergivende overfor de albanske opprørerne og krevde hans avgang.NATO-talsmenn har sagt at organisasjonen er villig til å sende 3000 soldater på fredsbevarende oppdrag inn i Makedonia, men kun som fredsbevarende styrker.

Norge vil bidra med et team på 22 militære eksperter.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer