Må betale 4,5 millioner: Dommen slår fast at eiendommegler burde ha forstått at eiendommen i Langmyrveien 12 på Nordberg i Oslo ville oppnådd en høyere pris. Foto: Finansavisen
Må betale 4,5 millioner: Dommen slår fast at eiendommegler burde ha forstått at eiendommen i Langmyrveien 12 på Nordberg i Oslo ville oppnådd en høyere pris. Foto: FinansavisenVis mer

Megler dømt for å ha solgt bolig til underpris - må betale 4,5 millioner

Eiendomsmegler Jens Christian Killengreen og Nordvik & Partners tapte i saken der de ble anklaget for dårlig meglerhåndverk, da de anbefalte å selge en bolig på Nordberg i Oslo utenfor markedet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Finansavisen: – Jeg skjønte ikke at det var mulig å få en så høy pris, sa eiendomsmegler Jens Christian Killengreen under sin forklaring i Oslo tingrett tidligere denne måneden.

Det mener imidlertid dommer Ingrid Sandberg at han burde ha forstått. I går falt dommen i saken mellom Ellen Dahl, Killengreen og hans arbeidsgiver Nordvik & Partners, der Dahl i utgangspunktet krevde eiendomsmeglerne for 7,6 millioner kroner etter at de formidlet et salg av Langmyrveien 12 på Nordberg i Oslo i fjor høst.

Eiendommen ble solgt utenfor markedet for 10,5 millioner kroner. Fire måneder og fire salg senere var prisen 18,2 millioner.

«Det er etter bevisførselen sannsynliggjort at Dahl ville oppnådd en høyere pris for eiendommen dersom Killengreen hadde utført megleroppdraget på aktsomt vis», heter det i dommen, der Dahl tilkjennes 4,5 millioner kroner i erstatning i tillegg til å få dekket saksomkostningene sine på like over 400.000 kroner.

Litt lav erstatning

– Eiendomsmegleren har helt tydelig ikke gjort jobben tilstrekkelig godt nok for klienten sin, sier advokat Arvid Dahm, som representerer Dahl.

– Hun er fornøyd med utfallet, men jeg synes kanskje at erstatningen er litt lav siden eiendommen for eksempel ble solgt videre for 16 millioner kroner kort tid etter det første salget. Men til tross for dette er hun fornøyd, fortsetter Dahm.

Killengreen fikk oppdraget med å selge eiendommen for Dahl i september 2016. Han forklarte i retten at planen var å selge til en utbygger uten å gå ut i det åpne markedet, men at han bare fikk napp hos én av de ni han kontaktet.

Eiendomsutvikler Terje Skahjem var villig til å betale 10,5 millioner for eiendommen, men solgte den kort tid etter for 15 millioner – før kjøpekontrakten med Dahl var underskrevet i slutten av oktober.

Fra den ene til den andre

Deretter gikk Langmyrveien 12 enda raskere videre fra neste kjøper, Alexander Berntsen Rajkovic. Han eide den heller ikke lenge, før kjøpet var gjort opp med Skahjem solgte han den videre til Oslo Vest Apartment for 16 millioner.

Men nærmest før blekket rakk å tørke på kontrakten med Rajkovic hadde de funnet en ny kjøper, Nord West Eiendom. Utviklingsselskapet kjøpte i utgangspunktet eiendommen for 18,2 millioner i desember i fjor, men fikk senere prisen nedjustert med 2 millioner ettersom det opprinnelige huset på tomten ble oppført på Byantikvarens gule liste.

«Etter en skjønnsmessig vurdering der markedsutviklingen er hensyntatt, mener retten det må legges til grunn at eiendommen ville blitt solgt for kr 15 millioner ved aktsom oppdragshåndtering fra Killengreens side», heter det i dommen fra Oslo tingrett.

Får refs

Det rettes det skarp kritikk mot Killengreen, blant annet fordi han bare én uke etter at han fikk oppdraget informerte Dahl om at det kun var Skahjem som var interessert og fordi flertallet av utbyggerne han kontaktet ikke var aktuelle kjøpere.

Dessuten får han kritikk for å gå ut med en pris til potensielle kjøpere på rundt 10 millioner kroner uten å avklare denne summen med selger. I tillegg forsøkte han ifølge dommen ikke å forhandle opp prisen på vegne av klienten sin, og da de på eget initiativ ville legge inn motbud anbefalte han dem å ikke øke budet for mye. Dette fordi Skahjems eiendomsprosjekt ikke tålte en mye høyere tomtepris. Han informerte dem også at de nok ikke ville få en høyere pris dersom de la eiendommen ut i det åpne markedet.

Killengreen ønsket ikke å kommentere dommen da Finansavisen ringte ham i går ettermiddag, men henviste til If Skadeforsikring, som har representert ham og Nordvik & Partners i saken.

– Jeg har ingen kommentarer utover at vi må lese dommen grundig, og at vi må vurdere hva vi skal gjøre videre etter det, sier advokat Kjetill Mellum i If.

Flere økonomisaker:

Stordalen: H&M er et av verdens beste selskaper

Bitcoin stiger til nye høyder