Salget av Drammensveien 41 var utgangspunktet for rettssaken. Foto: Iván Kverme.
Salget av Drammensveien 41 var utgangspunktet for rettssaken. Foto: Iván Kverme.Vis mer

Megler ga intervju – provisjonen ble kuttet med 375.000 kroner

Megleren ble dømt for manglende diskresjon.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Finansavisen): Konkursrammede Eklund Oslo New York ble anklaget for pliktforsømmelse etter salg av byvilla til 50 millioner kroner. Nå har klienten fått medhold retten.

Kutter meglerprovisjonen

- Vi har fått medhold i at megler har begått feil som er så alvorlige at meglerprovisjonen settes ned med et betydelig beløp. Vi er også tilkjent sakskostnader. Det er vi godt fornøyd med, sier advokat Harald Strømstad i DLA Piper til Finansavisen. Han representerer eiendomsselskapet Eiendom Partner.

Bakgrunnen for saken er salget av en byvilla i Drammensveien 41 i Oslo. Eiendommen heter «Villa Fredly» og ble oppført i 1907 av arkitekt Ole Sverre for skipsreder Fred. Olsen d.e. Ifølge Finansavisen var Eiendom Partner mellomledd i salgsprosessen, og hadde hyret inn Eklund Oslo New York til salget. Utbyggeren Bonum la inn bud i desember, og en måned etter var kjøpskontrakt på i overkant av 50 millioner kroner inngått.

Særlige avtaler om diskresjon

Problemene startet da den daværende Eklund Oslo New York-megleren Hans Houeland lot seg intervjue om salget i Finansavisen i februar. Ifølge dommen hadde eiendomsmeglerkontoret og Eiendom Partner inngått «særlige avtaler om diskresjon» i forkant av salget, og krevde på bakgrunn av dette kompensasjon for brutt taushetsplikt og brudd på meglers omsorgsplikter.

I dommen konkluderer Oslo tingrett med at provisjonen på 1,25 millioner kroner må settes ned med 350.000 kroner. Ifølge Finansavisen er det halvparten av beløpet Eiendom Partner la ned påstand om.

Tar dommen til etterretning

Finansavisen har også vært i kontakt med eiendomsmegler Hans Houeland som påpeker at han ikke hadde noe med salget å gjøre.

«Jeg har kun på vegne av Eklund Oslo New York svart følgende på en henvendelse fra Finansavisen vedrørende salget av Villa Fredly: «Det stemmer at boligen er Fred Olsens tidligere barndomshjem» og «her skal det bygges leiligheter», skriver han i en epost til Finansavisen og fortsetter:

«Dersom retten har kommet til at dette er pliktforsømmende og ønsker at saksøker skal få en liten rabatt på provisjonen, får vi ta dette til etterretning. Hadde ikke saken vært reist mot et konkursbo, hadde saken selvsagt blitt anket», avslutter Houeland.

Andre økonominyheter:
Nå er banken klar til å øke boligrenten
Donald Trump fikk nei - milliardær fra Larvik fikk ja