Megler mot blodbad

I dag klokka 11 begynner toppmøtet de fleste regner som siste sjanse til å forhindre et blodbad i Midt-Østen. Innsatsen er høy, håpet er lite.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Klokka 11 går Egypts president Hosni Mubarak opp på talerstolen i Sharm El-Sheikh ved Rødehavet. Det markerer begynnelsen på et nervepirrende toppmøte, der utfallet vil bety liv eller død. Så langt er rundt hundre mennesker drept siden opptøyene begynte 28. september. Det tallet kan raskt mangedobles hvis forhandlingene ikke fører fram.

Yasser Arafat, Ehud Barak, Bill Clinton og Kong Abdullah av Jordan skal sammen med Mubarak prøve å finne en løsning på konflikten. Men håpet om fred er svinnende lite.

- Jeg kan ikke garantere at vi vil lykkes, sa Egypts utenriksminister Amr Moussa i går kveld.

Optimismen var like liten i den palestinske leiren.

- Jeg må oppfordre folk til ikke å ha høye forventninger, sa den palestinske senior-forhandleren Saeb Erekat.

- Jeg tror situasjonen kommer til å bli mareritt-liknende.

USA har også sagt at forhandlingene kommer til å bli svært vanskelige.

- Vi har ingen illusjoner. Det viktigste er at vi må prøve å redusere volden, slik at vi kan konsentrere oss om fredsprosessen, sier USAs utenriksminister Madeleine Albright.

Allerede før partene var på plass i Egypt, ble det konflikt om toppmøte. Palestinerne, israelerne og amerkanerne ville ha forskjellig dagsorden. I går kveld truet Arafat med å trekke seg, men valgte seint i går kveld å reise.

Dagbladet.no kommer tilbake med mer om forhandlingene når toppmøtet har begynt.