- Meglere fortsetter å prise boliger for høyt

NHH-professor spår at boligmarkedet skal ned 20 prosent fra toppen i fjor.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

• Ned, ned, nedover: Leiligheter koster 5,9 prosent mindre enn i fjor

Finansuroen har ført til lavere priser, men ryktene om boligmarkedets død er betydelig overdrevet, mener meglerne. Økonomene er ikke enige.

Prisen på boliger var 1,7 prosent lavere i september enn i august i år, og 4,5 prosent lavere enn i september 2007. Men omsetningen av boliger lå i september på samme nivå som i september i fjor, viser eiendomsmeglerbransjens boligprisstatistikk .

- Boligsalget går tregere og prisene faller noe, men foreløpig bærer ikke statistikkene preg av at det pågår en finanskrise i verden som også berører Norge, hevder formann i Norsk Eiendomsmeglerforbund, Christian Dreyer.

Men professor Ola Grytten ved Norges Handelshøyskole mener det er all grunn til å ta situasjonen i boligmarkedet alvorlig: Overprising
- Meglerbransjen og en del boligeiere har ikke tatt inn over seg den nedgangen i boligmarkedet som er i ferd med å skje som følge av renteoppgang og finansuro. I stedet later de som ingenting og fortsetter å prise boligene for høyt - men de blir jo ikke solgt, sier professoren til NTB.

Grytten mener det er en betydelig overprising i boligmarkedet. Han tror prisene skal ned kanskje 20 prosent fra toppen våren 2007 og i tiden framover. Det betyr at en bolig med en prisantydning på 5 millioner kroner våren 2007 om en tid vil måtte prises til 4 millioner. Hvor lang tid denne nedjusteringen vil ta tør ikke Grytten si.

Formannen i Norsk Eiendomsmeglerforbund mener at folk stort sett har tatt inn over seg at boligmarkedet er inne i en negativ trend og nå aksepterer et prisnivå på boligen sin som de ikke ville akseptert for et halvt år siden.


- Tåler ikke mer
- Vi ser at det er en justering av prisene i markedet nå, men det er på ingen måte noe krakk. Det tar i gjennomsnitt 30 dager å få solgt en bolig nå, men det gjelder å ha is i magen og ikke legge prislista for høyt, sier leder for Garanti eiendomsmegling, Stein Drogseth, til NTB.

Bjørn-Erik Øye i Prognosesenteret mener det ikke er mange lyspunkter i boligmarkedet for tiden:

- Finansuroen har ikke fått realøkonomiske konsekvenser ennå, men renta har allerede virket brutalt inn på boligmarkedet som ikke tåler en høyere rente nå, sier Øye.

VIDERE NED? Meglerne er i etterkant av prisutviklingen, mener en økonomiprofessor. Illustrasjonsbilde: SCANPIX
VIDERE NED? Meglerne er i etterkant av prisutviklingen, mener en økonomiprofessor. Illustrasjonsbilde: SCANPIX Vis mer

En førstegangsetablerer måtte i september i år bruke 33 prosent av inntekten sin på å betale renter, viser eiendomsmeglerbransjens boligbarometer.

Øye sier det er uheldig at byggingen av nye boliger har stoppet opp.

- Blir det også stans i omsetningen av brukte boliger, betyr det at mange nordmenn ikke vil få den boligen de faktisk trenger. Det eneste som kan hjelpe boligmarkedet nå, er at renta stabiliserer seg eller går ned.

Leiligheter mest ned


Prisene på eneboliger holder seg foreløpig stabilt og var uendret fra august til september i år, men ligger likevel 2,3 prosent lavere enn i september i fjor. Prisen på leiligheter synker mest, og lå i september 2,2 prosent lavere enn i august og 5,9 prosent lavere enn i september i fjor. Boligprisene ligger på topp i Rogaland og på bunn i Hordaland, viser boligprisstatistikken.

Den gjennomsnittlige kvadratmeterprisen for brukte OBOS-boliger
var på 28.929 kroner i september. Det er 3 prosent lavere enn i august i år, viser OBOS-statistikken.

- Nedgangen er mindre enn forventet, sett på bakgrunn av de siste dagers og ukers hendelser, sier konsernsjef Martin Mæland i OBOS.

(NTB)

- Meglere fortsetter å prise boliger for høyt