Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Meglere vraker taksten - for mange feilprisinger

- Det har vært for mange feilprisinger i Oslo-markedet, sier megler Terje Tinholt.

Bolig: Flere meglere velger nå å kutte ut verdi- og lånetakst. Foto: Magnus Rørvik Skjølberg.
Bolig: Flere meglere velger nå å kutte ut verdi- og lånetakst. Foto: Magnus Rørvik Skjølberg. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Finansavisen): Fra 1. juni kuttes verdi- og lånetakst ved boligsalg i Oslo-regionen og meglers prisantydning blir enerådende.

Store variasjoner - Takstmenn har hatt altfor store variasjoner i verdisetting. Det er for mye feilprising og vi er lei av å se overskrifter om boliger som har gått millioner over takst. Det skaper mye frustrasjon blant kjøperne, sier eiendomsmegler Terje Tinholt i Nordvik & Partners til Finansavisen.

De er blant meglerkjedene i Oslo og Akershus som fra 1. juni kutter ut verdi- og lånetakst ved boligsalg. De vil kun operere med en prisantydning, fastsatt av megler alene. Og takstmennene skal i stedet foreta en tilstandsvurdering av boligen, men uten å fastsette en takst.

Feilprisinger - Vil det si at dere mener takstmennene ikke er gode nok?
- Det har vært for mange feilprisinger i Oslo-markedet fordi takstmenn har hatt altfor store variasjoner i verdisetting. Dette er en ordning man allerede har i andre deler av landet som i Bergen og på Sørlandet, med stor suksess, sier Tinholt til Finansavisen.

- Hvorfor mener dere megleren er bedre skikket til å sette prisen?
- Vi følger markedet dag for dag, og ser endringer fortløpende. Vi har våre verktøy, og vi som gjør dette mange ganger i uken har større forutsetninger for å sette prisen enn en takstmann som har oppdrag i et større område og ikke kjenner de lokale variasjonene i like stor grad, forteller megleren.

Grundig vurdering Tinholt understreker at takstmannen ikke skal ut av bildet, tvert imot ønsker Tinholt en mer grundig tilstandsvurdering enn i dag. Når dette nå gjøres i Oslo og Akershus fra 1. juni, er det som siste fylker ut. I Bergen endret man praksis tidligere i år.

Også DNB Eiendom er blant meglerkjedene som nå gjør denne endringen.

- Jeg mener at vi er best til å sette prisene, vi er ute og føler på dette markedet hver eneste dag, sier adm. direktør Terje Halvorsen i DNB Eiendom til Finansavisen.

Flere nyheter
- Bivirkningene i boligmarkedet kan bli kraftige
Sjeføkonom om boligboble: - Vi utelukker det ikke
Spår boligprisene opp 22 prosent i Oslo

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!