BØRSFALL: Det ble en tung start på uken for investorene på Oslo Børs. Foto: Torbjørn Berg / Dagbladet
BØRSFALL: Det ble en tung start på uken for investorene på Oslo Børs. Foto: Torbjørn Berg / DagbladetVis mer

Meglerhus ropte selg - aksjen falt 13 prosent

Det var ikke mange lyspunkt på børsene mandag. Dårlige nyheter fra Asia bidro til fall i oljeprisen og på Oslo Børs.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Skuffende økonomiske nøkkeltall fra Kina satte en støkk i investorene på børsene både i Asia og Europa mandag.

Hovedindeksen på Oslo Børs falt 1,51 prosent og sluttet på 463,16 poeng. Det ble omsatt aksjer for 3,0 milliarder kroner.

Asia-psyken og dårlige nøkkeltall fra USA sendte også børsene i New York ned fra start.

Olje/Statoil Fallende oljepris bidro til nedgangen og et fat Nordsjøolje, med levering i mai, falt 2,2 prosent til 100,84 dollar.

- Denne svekkelsen skyldes de svake BNP-tallene fra Kina. De var verre enn ventet, sa sjef for energihandel i Newedge Group i Tokyo, Ken Hasegawa, ifølge TDN Finans.

Dow Jones Newswires (DNJ) skrev, ifølge nyhetsbyrået, at fredagens prisfall kom av svakere priser på bensinfutures, samt bekymring for økende amerikansk oljeforsyning og for vikende global oljeetterspørsel.

- Dette er rett og slett en tilbud/etterspørsel-situasjon. Vi har tilgang på mer enn det vi vet hva vi skal gjøre med, sier Dan Flynn, analytiker i Price Futures, til DNJ.

Statoil falt 1,31 prosent og var børsene klart mest omsatte aksje. Det ble omsatt Statoil-aksjer for 574 millioner kroner.
Yara falt 2,2 prosent til tross for at SEB mandag meldte at de er styrket i troen. Meglerhuset har operert med selg på aksjen den siste tiden men hever nå til hold. Kursmålet er satt til 265 kroner og røres ikke i denne omgang.

PGS falt nesten 5 prosent, til tross for at Nordea valgte å ta inn PGS inn i sin ukesportefølje.

Kina skremte investorene I Asia falt børsene etter skuffende tall fra Kina. Tidligere mandag ble det kjent at det kinesiske bruttonasjonalproduktet (BNP) vokste med 1,6 prosent i første kvartal.

Ifølge en sammenstilling utført av Bloomberg News var det på forhånd ventet en oppgang på 2,0 prosent.

Over året vokste kinesisk BNP 7,7 prosent, mot en ventet vekst på 8,0 prosent.

- Råvareprisene, spesielt industrimetaller og olje, har i lengre tid vist en svak tendens. Årsaken til dette er økning av lagre på grunn av svak global vekst. Det er således ikke overraskende at aksjemarkedet reagerer på dette. Dette har jeg skrevet et antall blogger om dette den senere tiden, sa Peter Warren til HegnarOnline.

Noen aksjer steg - noen falt Northland Resources datterselskap, Northland Resources AB, har nå betalt 23,6 millioner dollar i utestående renter på sine obligasjonslån.

Beløpet er utbetalt fra en konto for gjeldsrenter (DSRA). Etter betalingen er gjort, er gjenværende saldo på kontoen på ca. 33 millioner dollar.

EMGS falt 3,2 prosent etter at det blant annet ble kjent at Petter Stordalen har solgt seg ned i aksjen igjen.

Northland Resources AB har tre utestående obligasjonslån på totalt 370 millioner dollar, men nyheten om at selskapet har innfridd noen av sine forpliktelser løftet aksjen 4,76 prosent.

Analytikerne i Nordea Markets har nedgradert Nordic Semiconductor fra en salgsanbefaling til en sterk salgsanbefaling. Meglerhuset valgte likevel å heve kursmålet fra 12 kroner til 14 kroner pr. aksje.

Ifølge TDN Finans mener meglerhuset at det er for tidlig å kjøpe den langsiktige veksthistorien. Langsiktig er meglerhuset positiv til markedet for mobiltilbehør, men i lys av aksjens seneste oppgang nedgraderes anbefalingen og aksjen falt 4,52 prosent.

En gjennomgang med flere av aktørene i den landbaserte delen av amerikansk oljeserviceindustri gjør at DNB Markets har tatt ned estimatene i Archer.

DNB Markets tar anbefalingen i Archer ned fra hold til selg
, mens kursmålet reduseres fra 5 til 4 kroner pr. aksje. Aksjen falt 13,37 prosent til 4,21 kroner.

God nyhet hjalp ikke Produksjonen på Huntington-feltet har nå startet og Norwegian Energy Company (Noreco) eier 20 prosent av feltet.

"Produksjonsstarten på Huntington er en viktig milepæl for Noreco. Feltet vil øke selskapets produksjon vesentlig, og bidra til en kraftig vekst i kontantstrøm", heter det i meldingen. Noreco falt likevel 3,13 prosent på Oslo Børs.