BOLIG: Meglerprovisjonen ved boligsalg blir stadig lavere. Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB scanpix
BOLIG: Meglerprovisjonen ved boligsalg blir stadig lavere. Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB scanpixVis mer

Meglerne godtar stadig lavere provisjon på boligsalg

Myten om griske meglere er betydelig overdrevet, skal man tro Norges Eiendomsmeglerforbund.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

( Finansavisen): Snittprovisjonen til norske eiendomsmeglere var 1,75 prosent i 2015. Den har falt videre i år og mange betaler nå «bare» 1 prosent.

Tallene for første halvår 2016 viser at norske provisjoner synker videre, og nærmser seg nå 1,5 prosent i snitt, skriver Finansavisen.

Laveste provisjon på kloden

Bare fem land er foran Norge på listen over de billigste meglertjenestene; Irland, Nederland, Singapore, Storbritannia og Sverige. Og i alle disse landene er den gjennomsnittlige meglerprovisjonen på 1,5 prosent.

Det gjør norske boligmeglere til noen av verdens minst storforlangende, ifølge Norges Eiendomsmeglerforbund (NEF), som viser til en amerikansk undersøkelse foretatt av universitetsøkonomer på vegne av meglerfirmaet Surefield, skriver Finansavisen.

Det er ikke bare i Norge at snittprovisjonen faller. Det samme skjer over hele verden, ifølge Surefields undersøkelse. Årsaken er den teknologiske utviklingen, som gjør meglerarbeidet mindre omstendelig.

1,5 prosent bedre enn 2,5 prosent

Men selv om provisjonen faller har boligprisene samtidig steget så mye at det oppveier for fallet og 1,5 prosents provisjon i dag vil ofte være å foretrekke fremfor 2,5 prosents provisjon for ti år siden, skriver avisen.

– Inntektene i meglerbransjen har holdt seg ganske stabile, men fordelt på flere meglere enn tidligere, sier Buck.

Han opplyser at gjennomsnittsinntekten til en eiendomsmegler i Norge ligger i underkant av 700.000 kroner.

– Sammenlignet med advokater og andre bransjer, er det på mange måter et moderat lønnsnivå. Men det er veldig store forskjeller – noen tjener veldig, veldig godt, mens flertallet har normale inntekter, sier Buck til Finansavisen.

Flere økonominyheter

Dette kan bli en av de største børsnoteringene i 2017
Frykter sterk boligprisvekst i Oslo i 2017