Mehamn-gransker drapstruet

Wilhelm Mohr, lederen for kommisjonen som gransket Mehamn-ulykka, blir uthengt som likskjender.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

85-åringe Wilhelm Mohr ledet granskinga av Mehamn-saken på 80-tallet. Nå trues han på livet.

Lar seg ikke skremme

Mange mistenker Mohr for å skjule sannheten om hva som egentlig skjedde da 15 mennesker mistet livet 11. mars 1982. Nå henges mannen ut som skurk og likskjender. Han anklages for å være både arrogant og konspiratorisk. Truslene kommer både over telefon og i brev.

- Jeg lar meg ikke skremme av dette. Jeg føler ikke behov for politibeskyttelse, sier Mohr til Nordlys.

Mohr er høyt dekorert. I Forsvaret karakteriseres han som enestående forbilde. Men i befolkningen har han fått gjennomgå.

Thomas Colin Archer, generalinspektør i Forsvaret, forteller at Forsvaret er i sjokk. Anklagene mot Mohr er tunge å svelge:

- Han var en hedersmann med stor integritet, sier generalmajor Archer.

- Det er ikke hyggelig å bli anklaget for å ha skjult en kriminell handling som har tatt livet av 15 mennesker, sier Mohr.

- Det har ikke vært noen dekkoperasjon. I så fall ville det kommet ut temmelig fort, for det måtte involvere flere hundre forsvarsansatte, fortsetter Archer.

Lang flyerfaring

Mohr fløy Spitfire under britisk flagg under andre verdenskrig og ble dekorert. Seinere var han ledende i NATOs nordkommando, deretter ble han sjef i Luftforsvaret. Samtidig var han med på å granske luftfartshendelser i Norge. I 1937 gransket Mohr sin første ulykke.

Til slutt ble han utnevnt av leder for Flyhavarikommisjonen. Mohr gransket flyuhell på hele 80-tallet.

I Forsvaret går Mohr for å ha bidratt til en stor kulturendring i Widerøe. Hans granskinger skal ha fått selskapet til å skjønne alvoret.

- Det var mye rart i rapportene før Mohr kom inn som leder, sier direktøren for Havarikommisjonen for sivil luftfart og jernbane. Han mener det Mohr og hans folk gjorde har vært svært viktig for norsk luftsikkerhet.

- Men han kunne kanskje begrunnet avvisningen av vitneprov bedre. Ikke bare slått fast at de var verdiløse, sier Heimdal.

- Nei, jeg kan ikke avvise at det har vært et jagerfly i nærheten av Twin Otteren. Men det er ingenting som tyder på det, sier Mohr i dag.

Han sier at han aldri har forsøkt å skjule noe. Når en ny kommisjon nå skal granske ulykken stiller Mohr gjerne opp som vitne. Hans egne dagbøker skal også frigjøres for kommisjonen.

GRANSKET ULYKKEN: Wilhelm Mohr ledet granskningskommisjonen etter Mehamn-ulykka.