Mehamn-vitne var ikke på jobb

Et vitne som hevder å ha sett på radaren at to britiske jagere nærmet seg Twin Otteren jobbet ikke på radarstasjonen da Mehamn-ulykken skjedde. Han begynte først sju måneder senere.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Svein Ole Sandvik sa med sikkerhet at han som radaroperatør i Kautokeino så to jagerfly nærme seg det ulykkesrammede flyet.

- Vi fikk stående ordre om å holde kjeft, sa Sandvik til NRK i forrige måned.

Nå viser det seg at han trolig var arbeidsledig da ulykken skjedde 11. mars 1982, skriver Nordlys i dag.

- Ifølge våre papirer begynte ikke Sandvik som grenader før 18. oktober 1982, sier pressetalsmann John Espen Lien ved landsdelskommando Nord-Norge til avisa.

Forsvaret sjekket først sine elektroniske registere, men dobbeltsjekket også med det originale rullebladet til Sandvik ved arkivet i Harstad.

- Militært ansatte har følt seg hengt ut på en feil måte av Sandviks påstander. Det er viktig at ikke slike feil blir stående. Dette sier også litt om kildekritikken i NRK, sier Lien.

Sandvik innrømmer overfor Nordlys at han nå ikke er så sikker i sin sak.

- Det kan være at jeg har sett på en videotape i ettertid. Det er mye mulig det. Jeg husker jeg satt en hel dag og lyttet på recordingen. Det har ikke trengt å være når ulykken skjedde, sier han til Nordlys.

Hør Sandvik fortelle om ulykken

NRK Tekst-TV meldte i går at det britiske overhuset har tatt opp Mehamn-saken. Lord Campbell - Savours ville ha konkret svar på Harrier-flyenes bevegelser den skjebnesvangre dagen.

Det britiske forsvarsdepartementet sa at det ville gi all mulig assistanse til den nye norske undersøkelseskommisjonen.

<B>MEHAMNULYKKEN: </B>Vrakrester av WIderøe s Twin Otter fly som styrtet i sjøen utenfor Gamvik på Finnmarkskysten i mars 1982, her brakt på land for nærmere undersøkelser.<br> FOTO: Anders Cederløw / NTB / Scanpix