Mehmet (9) overlevde

IZMIT (Dagbladet): - Takk Allah for at jeg lever, sa Mehmet Emin (9 år) da han etter 58 timer ble gravd fram fra ruinene i den jordskjelvherjede byen Izmit i går formiddag. Et hundretall mennesker klappet og jublet. For alle trodde gutten var død.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Alt håp om å finne de fem medlemmene av familien Yazgi var ute. Onsdag ble likene av far Fetullah (38) og mor Melek (35) gravd fram fra ruinene. Deres tre sønner Ahmet (6), Mehmet (9) og Murat (11) lå igjen i det sammenraste huset, og det fantes ingen tegn til liv.

Gravemaskin

I går formiddag begynte en gravemaskin arbeidet med å rydde opp. Letingen var avsluttet.

Klokka 12.55 lokal tid trodde ikke gravemaskinføreren sine egne øyne. På stedet der han akkurat hadde brukt grabben, stakk en liten barnehånd opp. Hånden beveget seg. Resten av kroppen var ikke å se.

Bare tilfeldigheter gjorde at lille Mehmet ikke ble gravemaskinens rov. Fem minutter etter at han var oppdaget, ble han gravd opp - for hånd.

Forsiktig ble han lagt på en båre og båret ut av ruinene, mens folk strømmet til for å se på miraklet som akkurat hadde skjedd. Ved siden av en ventende ambulanse sto onkelen Ibrahim (44) med gråten i halsen.

Medtatt

- Jeg er tørst, sa Mehmet. Så så han sin onkel og smilte matt til ham. Gutten hadde ingen synlige tegn på ytre skader, men var naturligvis svært medtatt - etter å ha vært levende begravd i to og et halvt døgn.

Det han ikke visste var at moren og faren var døde og at hans to brødre fremdeles lå i ruinene, trolig omkommet de også.

Men onkel Ibrahim fattet nytt håp. De tre barna hadde sovet i samme rom. Kanskje ville Ahmet og Murat også bli funnet i live.

Takket Allah

- Jeg ventet på og gruet meg til at flere av mine kjære skulle bli gravd opp som lik. Så får jeg se min lille nevø bli funnet levende. Dette er Allahs verk. Allah være lovet, sa Ibrahim til Dagbladet.

At broren og svigerinnen hans var døde og at to nevøer kanskje ikke er mer, var ikke det viktigste akkurat der og da. Ett liv var reddet.

Som en far

- Mehmet skal bo hos meg og min familie. Jeg skal oppdra ham som om han var min egen sønn, sier Ibrahim. Så takket han Allah en gang til og la på tradisjonelt vis høyre hånd over hjertet.

Mens Mehmet ble fraktet til sykehuset, ventet Ibrahim videre ved ruinhaugen i 33 graders varme. Kanskje ville Allah gi han enda en av hans nevøer tilbake i live.

Gravingen fortsatte, men med større forsiktighet.

MIRAKEL-GUTTEN: - Jeg er tørst, sa Mehmet da han etter to døgn ble gravd fram fra ruinene.