Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Meibel så rett på flammene og den svarte røyken. Mannen var en av de første som rykket

- Hver gang jeg ser utover her, kommer jeg til å ha det i hodet.

BLE VITNE: Meibel Mæland ser rett over til ulykkesstedet fra sin veranda. Hun sier det siste døgnet har vært tungt for hele lokalsamfunnet rundt Turøy, der 13 omkom i en helikopterulykke i går. Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet
BLE VITNE: Meibel Mæland ser rett over til ulykkesstedet fra sin veranda. Hun sier det siste døgnet har vært tungt for hele lokalsamfunnet rundt Turøy, der 13 omkom i en helikopterulykke i går. Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

FJELL (Dagbladet): Det er gått nøyaktig et døgn siden Meibel Mæland (63) sto på terrassen sin på Sollsvika. Hun skulle bare ta en sigarett da hun hørte det første smellet.

- Det var nok smellet da rotoren datt av. Da trodde jeg det var torden og lyn, så gikk det veldig fort. Det var nok et høyt smell. Noe jeg aldri har hørt før, sier hun.

- Forferdelig Så kikket hun over sundet til Turøya. Allerede sto det flammer fra bakken, og straks skulle den svarte røyken stige opp fra den lille holmen der helikopteret med 13 personer om bord styrtet. Alle  de 13 er antatt omkommet.

Når Dagbladet møter Mæland hjemme lørdag ettermiddag, er kranbåten på den andre sida av vannet i gang med å heve resten av helikoptervraket. Under klarvær som dette ser hun rett over til restene av det som er den verste helikopterulykken i Norge siden 1978.

- Det var helt sinnssykt forferdelig. Det sto svart røyk og flammer ut fra vraket, sier Mæland til Dagbladet. 

SANNHETSVITNE: Meibel Mæland tok flere biler av ulykkesstedet fra stuevinduet. Foto: Privat
SANNHETSVITNE: Meibel Mæland tok flere biler av ulykkesstedet fra stuevinduet. Foto: Privat Vis mer

Mannen rykket ut
Hjemme var også mannen John Erik, som jobber i det lokale brannvesenet. De to skjønte fort hva som hadde skjedd.

- Min mann heiv seg rett i bilen og kjørte bort. Han har ikke hatt noen hyggelig natt. Det han har fortalt meg er for sterkt til at jeg vil si det til dere. Uansett hvor sterk man er, tåler man ikke dette, sier hun.

- At jeg ble bekymra, ja? Det kan jeg love deg. Jeg var redd hele dagen, sier hun om mannen, som for nå er på debriefing sammen med kollegene som var på det forferdelige åstedet i går.

Dagbladet snakket for første gang med Mæland kort tid etter ulykka. Da var hun på gråten og fortalte at hun så mennesker i vannet og på land.

STØKK: Meibel Mæland tror hverdagen blir vanskelig etter hendelsen. Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet
STØKK: Meibel Mæland tror hverdagen blir vanskelig etter hendelsen. Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet Vis mer

Politiet jobber nå for fullt med å identifisere ofrene etter tragedien, og det hele beskrives som et vanskelig arbeid.

Blir aldri det samme Plutselig durer det et helikopter like over huset. Det går mange av dem her, mellom Nordsjøen og Flesland.

- Hadde det gått ned to sekunder seinere, hadde det gått rett ned i huset vårt. De flyr over her på hver rute, og herfra og inn til Flesland, er det bebyggelse hele veien. Jeg tenker på at det kunne gått enda verre, sier hun.

Drosjeeieren, som er fra Ågotnes, er vant til helikopterne. Noen ganger flyr de rett over huset ved vannkanten. Ofte går det et titall helikopter om dagen, forteller hun.

- Det kommer aldri til å bli det samme igjen. Hver gang vi hører et helikopter nå, begynner vi å tenke på det. Det kommer til å ta år før ting blir som normalt, sier hun.

Kommer til å ha det i hodet
Meibel Mæland tror hun snakker for hele bygda. Hun har selv flere naboer som jobber i Nordsjøen. En av dem kom hjem dagen før ulykka i går.

- Jeg føler en tomhet. Hver gang jeg ser utover her, kommer jeg til å ha det i hodet. Jeg synes det verste er de som sto og ventet på sine nære på Flesland. 

Hele Norges coronakart