Meid ned av råkjører

20-åring traff to norske oberstløytnanter i fotgjengerfelt.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): To norske offiserer ble i går kveld kjørt ned i et fotgjengerfelt i Tadjikistans hovedstad Dusjanbe.

Ulykken skjedde da de to oberstløytnantene krysset fotgjengerfeltet like ved leiligheten sin i sentrum av byen. Den ene døde av skadene like etter at han ankom sykehuset. Den andre omkom i dag morges. Offiserene var 49 og 42 år gamle.

- Dette er en svært tung dag for oss. Vi fikk melding om det som har skjedd ved 23-tiden i går kveld. Dette er to høyt verdsatte offiserer - svært rustede og rutinerte, sier Petter Lindqvist i Forsvarsstaben til Dagbladet.no.

20-åring tatt

Ifølge russiske medier var det en 20 år gammel mann som i høy hastighet kjørte ned de to nordmennene i fotgjengerfeltet. Han skal være pågrepet.

Saken etterforskes nå av det lokale politiet. Forsvaret og UD har foreløpig ikke tatt stilling til om de vil sende norske politietterforskere til Tadjikistan.

- Det er for tidlig for oss å si noe nærmere rundt omstendighetene, og derfor for tidlig å si om det blir aktuelt å bistå politietterforskningen.

Jobbet med nedrustning

De to arbeidet for Organisasjonen for sikkerhet og samarbeid i Europa (OSSE) i Tadjikistan for å bistå landet med nedrustning og destruering av gammel ammunisjon fra sovjet-tida.

- Begge har bred faglig erfaring både i forhold til denne type oppdrag og utenlandstjeneste for forsvaret. De etterlater seg begge familier i Norge, og vi er opptatt av å ta vare på disse i denne tunge stunden. De to har også mange gode venner og kolleger i Forsvaret som har det svært vondt i dag, sier Lindqvist til Dagbladet.no.

Formannen i OSSE, Miguel Angel uttrykker sin dypeste medfølelse med familiene i dag i forbindelse med at de to norske offiserene døde i en trafikkulykke i Tadjikistan.

- Dette er et sjokkerende og sorgfullt tap. Jeg har min dypeste medfølelse og kondolerer til begges familier og til det norske folk, sier Angel i en
pressemelding.

Familien til de to offiserene har bedt om at navnene foreløpig holdes unna offentligheten slik at de kan bearbeide sorgen i fred de nærmeste dagene.