Meid ned i nattemørket

TRONDHEIM (Dagbladet): De hadde ingen sjanse, selv med skuddsikre vester, de to erfarne politifolkene som natt til i går ble skutt ned på Austbø på Helgelandskysten. Lensmann Sigurd Wang og lensmannsbetjent Trond Kirkeby ble ofre for et våpen av svært grov kaliber, brukt av en mann i sterk psykisk ubalanse.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Den 46 år gamle psykiatriske pasienten som er siktet for forsettlig dobbeltdrap, fyrte løs med en jaktrifle utstyrt med kikkertsikte som ekstrautstyr.

Etter det Dagbladet får opplyst på informert hold, hadde mannen mandag eller tirsdag lånt drapsvåpenet av en nabo på Austbø.

- Jeg akter å bruke våpenet til å skyte plagsomme kråker i nabolaget, skal mannen ha forklart til naboen .

Natt til onsdag tok 46-åringen med seg geværet ut i den kalde natta og skjøt ned de to politifolkene rett i nærheten av barndomshjemmet, der han hadde oppholdt seg alene på permisjon den siste uka. Lensmannsbetjent Trond Kristian Kirkeby og lensmann Sigurd Wang var på vei for å evakuere lærerboligen, som ligger om lag 600 meter vest for 46-åringens hus. Kort tid etter at skuddene falt, forskanset han seg i fritidsboligen.

I løpet av natta ble 29 personer evakuert fra sine boliger på den lille øya.

Helt fram til rundt 12.30 i går formiddag holdt han lokalsamfunnet i sjakk. Da overga han seg til lensmannsførstebetjent Svend Reinertsen.
Det er politimester Bjørn Hareide i Bodø som har ansvaret for å kartlegge hva som skjedde i de dramatiske timene på øya natt til onsdag.

Politifolkene som var med på aksjonen skal de nærmeste dagene igjennom detaljerte avhør. KRIPOS bistår i etterforskingen.

Da 46-åringen kom til arresten i Sandnessjøen i går, tilhørende Alstahaug og Leirfjord lensmannskontor, fikk han tilsyn av en lege. Også avhørene startet. Politiet ønsket i går kveld ikke å si om han var klar over hva han hadde gjort.

I dag vil den tidligere ustraffede mannen bli begjært varetektsfengslet. Han vil bli judisielt observert av to rettspsykiatere.