Meid ned på fortauet

En 53-årig Oslo-kvinne ble påkjørt og drept da hun i går spaserte på fortauet ved Økernsenteret i Oslo. Hun var sjanseløs da føreren av en Fiat Punto mistet kontrollen, og raste opp på fortauet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Direktør Leif A. Ellevset i Trygg Trafikk er rystet over det høye antallet fotgjengere som har omkommet i år.

- De myke trafikantene er særlig utsatte for en stadig mer aggressiv trafikk-kultur, sier han.

Ukjent årsak

Årsaken til at føreren mistet kontrollen over bilen ved Økernsenteret, er ikke kjent. Han er ikke mistenkt for promillekjøring.

Den 53 år gamle kvinnen gikk på fortauet under en gangbru, da ulykken inntraff ved 11-tida.
Den 29-årige bilføreren mistet kontrollen over bilen sin i en høyresving. Bilen braste inn i et autovern, og skjenet deretter tvers over veien og opp på fortauet hvor kvinnen ble truffet.

Hun omkom momentant, og ble halvveis liggende under bilen før politi og ambulanse kom på stedet.

Bilføreren ble i går avhørt av politiet.

Det var i går flere bilulykker rundt Oslo grunnet glatt føre på veiene, men politiet visste i går ikke om føreren hadde kjørt for fort eller mistet styringen på grunn av vannplaning.

Ved utgangen av august hadde 42 myke trafikanter - fotgjengere og syklister - omkommet i trafikken. På samme tid i fjor var tallet 25.
Økningen er på nærmere 70 prosent.

Aggressiv kjøring

Så langt i år er 220 personer drept på norske veier. På samme tid i fjor hadde 198 personer omkommet.

- Et stadig tøffere trafikkbilde, preget av at nordmenn kjører mer aggressiv, rammer de myke trafikantene hardt. Det er blant annet over dobbelt så mange syklister som har omkommet i trafikken hittil i år, sier Leiv A. Ellevset i Trygg Trafikk.

- Fotgjengere, syklister og motorsyklister står for mesteparten av økningen av dødstall på veiene.
Tallene viser at antallet av myke trafikanter som skades holder seg stabilt. Det er dødsulykkene som øker faretruende.

- Alvorlighetsgraden stiger. Dette tyder på høy fart. Høsten er en farlig trafikktid. Regn og høstløv gjør veibanen glattere. I tillegg feilvurderer bilister og fotgjengere ofte forholdene, sier Ellevset.

- De tror de ser hverandre, men det gjør de ofte ikke i det grå været. Folk har mørke klær, det er dårlig med lys og lite kontraster i fargene ute.

Rystet

Landsforeningen for Trafikkskadde i Norge er rystet over det høye antallet fotjgengere som har omkommet på norske veier i år. Foreningen kommer i kontakt med mange av de pårørende.

- Denne typen ulykker framstår så unødvendige. Det tar ofte lang tid for de etterlatte å komme over tapet. Jeg har selv vært i kontakt med personer som sliter med sorgreaksjoner tre år etter en trafikkulykke, sier Kjell B. Johansen, som er formann i foreningen.

<B>DREPT:</B> Den 53-årige kvinnen ble kjørt ned på fortauet og omkom momentant.<br>