Meide ned Matthew i 133 kilometer

Nå vil vil drapsmannen ha erstatning for «mental belastning».

 FÅR IKKE FRED:  Råkjøreren som meide ned og drepte Matthew Kenney (14) i 2007, soner 10 år for uaktsomt drap. Ved en feil fikk han førerkortet tilbake etter fire fyllekjøringer, men likevel kan han saksøke offerets familie fra cella. ARKIVFOTO: AP.
FÅR IKKE FRED: Råkjøreren som meide ned og drepte Matthew Kenney (14) i 2007, soner 10 år for uaktsomt drap. Ved en feil fikk han førerkortet tilbake etter fire fyllekjøringer, men likevel kan han saksøke offerets familie fra cella. ARKIVFOTO: AP.Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Tragedien rammet familien Kenney og lokalsamfunnet da 14 år gamle Matthew Kenney ble meid ned av en råkjører og drept i april 2007.

Han syklet langs veien der familien bor i utkanten av Waterbury i staten Connecticut på den amerikanske østkysten da 48 år gamle David Weaving foretok en hasardiøs forbikjøring med bil i en 72 kilometers-sone.

Retten slo fast at bilen hadde om lag 133 kilometers fart da forsvarsløse Matthew ble truffet. I retten ble sjåføren kjent skyldig i uaktsomt drap og dømt til 10 års fengsel.

Mor, far og Matthews søsken (13 og 2) hadde håpet å få ro etter tragedien, men nå er nye opprivende rettsrunder i gang på tross av at skyldspørsmålet er avgjort, skriver nyhetsbyrået AP.

Da skyldspørsmålet ble avgjort, ble sjåføren også dømt til å betale 15 000 dollar - vel 90 000 kroner - i erstatning til Matthews familie.

- Mental belastning Med bakgrunn i en bestemmelse som egentlig ble lagd for å sikre tiltalte og dømte mot justismord, har nå drapsmannen gått til motsøksmål mot familien på statens Connecticuts regning.

Han vil ha det samme beløpet som han selv er dømt til å betale foreldrene for «den store mentale og følelsesmessige belastningen han er påført» under rettsprosesessen, dessuten for at han har mistet muligheten til å fortsette med normale aktiviteter.  

- Hvorfor kan han ikke bare sone straffen sin og la oss være i fred. Nå blir vi minnet på det som skjedde hele tiden, nok er nok, sier Matthews mor Joanne Kenney.

Det er sjelden at en dømt drapsmann går til motsøksmål mot sitt offer. Det har skapt en debatt i USA om dømte har for sterke rettigheter i forhold til ofrene.

De føderale myndighetene i USA har anbefalt at det blir lagt restriksjoner på slike saker så ofre skal slippe i bli utsatt for fjollete og skadefro søksmål.  Connecticut er blant statene som ikke har godkjent disse restriksjonene.

Fire ganger fyllekjøring Og familien Kenneys situasjon blir ytterligere satt på spissen ved at den må gå til søksmål mot trafikkmyndighetene i Connecticut.

Etter fire dommer for fyllekjøring skulle 48-åringen som kjørte i hjel sønnen deres ha blitt fratatt førerkortet for alltid allerede i 1999.

Nå innrømmer myndighetene at det var deres glipp å gi drapsmannen lappen tilbake. Allikevel er det offerets familie som må saksøke staten for tjenesteforsømmelse - hvis den har råd til å stille den økonomiske garantien som retten krever.