Mein Kampf\' bestselger i Tyrkia

Adolf Hitlers beryktede selvbiografi «Mein Kampf» klatrer på bestselgerlistene i Tyrkia.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Tyrkiske politikere frykter at rekordsalget av den heller uleselige boken er et tegn på voksende ekstrem nasjonalisme.

Oguz Tektas i forlaget Mefisto, som har utgitt boken, tror den selger bra blant annet fordi den er så billig. Siden januar i år har tyrkiske bokhandlere solgt 50.000 eksemplarer av «Mein Kampf», som før påske lå som nummer fire på salgslistene.

Mefisto har ingen skjult agenda, forsikrer Tektas, som sier det ligger rent kommersielle grunner bak beslutningen om å «hente boken ut av skapet».

- Forlagets eneste motiv er et ønske om å tjene penger, sier han til nyhetsbyrået AFP.

Penger

Mefisto er heller ikke alene om å tjene på Hitler. Det konkurrerende forlaget Emre trykket i januar i år opp et opplag på 31.000 eksemplarer av boka i tyrkisk oversettelse. Inntil påske var 26.000 av disse eksemplarene solgt.

Og hvem er det så som ønsker å lese Hitler?

- For det meste unge mennesker, sier Emre-sjef Sami Kilic. - De som vil vite mer om en mann som slapp død og ødeleggelse løs på verden, mener Oguz Tektas i Mefisto.

Kilic ser bokas popularitet som et tegn i tiden. Han peker på at den ytterliggående høyrefløyen i Tyrkia betrakter regjeringens arbeid for å føre landet inn i EU som et svik mot viktige nasjonale verdier.

Motvilje

Høyrefløyen preges også av hat mot Israel og voksende motvilje mot NATO-partneren USA. De finner utløp for disse følelsene i en gjenopplivning av gammelt nazistisk tankegods, mener den tyrkiske statsviteren Dorgu Ergil.

- Dessverre ser det ut til at denne boken, som ikke inneholder et gram av menneskelig anstendighet, blir tatt på alvor her i landet, skrev Ergil nylig i en avisartikkel. - Nazismen, som har ligget begravet på Europas søppeldynge, dukker nå opp igjen i Tyrkia, advarte han.

Bokas popularitet er kanskje ekstra skremmende fordi antisemittisme egentlig aldri har vært utbredt i Tyrkia, tilføyer AFP. Både under de ottomanske keiserne og i republikken som ble utropt i 1923, har jøder vært ønsket velkommen til landet.

(©NTB)

UROVEKKENDE: Tyrkiske politikere frykter at storsalget skyldes økende ekstremisme.