Mekler for å unngå at bussene står

En streik vil ramme flere norske byer og det meste av Buskerud fylke.

STÅENDE BUSSER: Partene mekler på overtid i lønnsoppgjøret for buss- og godssjåfører. Foto: SCANPIX
STÅENDE BUSSER: Partene mekler på overtid i lønnsoppgjøret for buss- og godssjåfører. Foto: SCANPIXVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Jeg opplever dialogen mellom partene som god. Så lenge vi har en slik dialog kommer vi til å fortsette, sa mekler Nils Dalseide ifølge frifagbevegelse.no da han møtte pressen i 19-tiden søndag kveld.

Nettstedet slår fast at det trolig ta noe tid før det blir klart om meklingen fører fram. Den offisielle fristen for å komme til enighet var satt til midnatt søndag kveld, men partene framskyndet den til klokken 16. Det innebærer at meklingen allerede er godt på overtid.

Buss-streik Om lag 2.500 sjåfører kan bli tatt ut i streik fra arbeidstidens begynnelse mandag morgen.

- En streik vil ramme busstrafikken i hele Stavanger, 95 prosent av Buskerud og deler av Bergen, Lillehammer og Trysil, sier informasjonsansvarlig Bjørn Sandnes i Norsk Transportarbeiderforbund til NTB.

I tillegg blir det stopp for Timeekspressen mellom Vestfold og Oslo samt stans i rutene fra Notodden og Hønefoss til Oslo. Flybussen i Bergen vil også stå stille. Videre blir det reduserte avganger på Kystbussen mellom Stavanger og Bergen og et kraftig forringet tilbud i Drangedal og Setesdal.

Lønn Lønn er det vanskeligste stridsspørsmålet denne gang. Bussjåførene krever en kraftig lønnsøkning under henvisning til bussbransjeavtalen fra 2007. Denne slår fast at bussjåførenes lønn skal opp på nivå med en gjennomsnittlig industriarbeiderlønn.

Ifølge Norsk Transportarbeiderforbund er det langt igjen til dette målet nås, nærmere bestemt 31-32.000 kroner.

Transportarbeiderforbundet forhandler sammen med Yrkestrafikkforbundet, Fagforbundet og Norsk Jernbaneforbund. Motparter er NHO Transport, Spekter og Norges Lastebileier-Forbund.

Arbeidstakerorganisasjonene har allerede varslet at en eventuell streik vil trappes opp fra 24. mai. Da vil nye 2.800 sjåfører legge ned arbeidet sitt.

(NTB)