Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Meklerens dødsliste

Herlaug Rokseth (62) lever i beste velgående, og har tenkt å gjøre det i mange år til. Eiendomsmekleren har antatt at hun vil leve til hun er 80. I en salgsoppgave fra en av Oslos største eiendomsmeklere er både alder, kjønn og antatt levetid oppført på til sammen 13 leietakere. Og ikke nok med det. Er du sosialklient står det merket spesielt.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Er'n synsk eller? Noe må det da være med han som har funnet opp dette, sier Herlaug.

Prospektet fra Gunnar Krogsveen AS kom i posten til to potensielle kjøpere i hovedstaden.

Herlaug Rokseth synes det er skremmende at noen kan gå ut med leietakernes alder, kjønn, sosial status og antatt levetid - uten å spørre på forhånd. Herlaug leier en ett roms leilighet på 40 kvadratmeter i Christian Michelsensgate i Oslo. Uten at hun aner noen ting om at leiligheten hennes nå er lagt ut for salg.

En 93 år gammel kvinnelig nabo reagerer også med avsky. Hun har nettopp fått vite at det er antatt at hun vil være død om tre år.

- Nei, dette liker jeg ikke. Jeg bryr meg aldri om folks alder, og liker ikke at noen opplyser om min. Men de venter vel på å få solgt leiligheten, sier hun som har bodd på Carl Berners plass i 45 år.

- Jeg tar en dag av gangen. Ingen vet vel når livet er slutt? spør hun.

- Hårreisende

En 97-årig kvinne er antatt å leve i to år til, mens en 74 år gammel kvinne i bare ti år til. En mann på 78 år, enslig - leser vi av skjemaet, er antatt å leve i fire år til.

Informasjonssjef Hege Njaa i Datatilsynet reagerer på at sensitive opplysninger er oppført på en måte som gjør det mulig å identifisere den det gjelder.

- Helt hårreisende å spekulere i hvor gamle folk kan bli. Når det gjelder opplysninger om man er sosialklient, er reglene slik at personen selv må fortelle det, eller så må man støtte seg til en lovhjemmel for å kunne gi opplysninger om det, sier Njaa til Dagbladet.

Direktør Georg Apenes i Datatilsynet sier det slik:

- Noen former for bruk av opplysninger er kanskje ikke kriminelle, men de er likevel støtende, unødvendige og smakløse, sier Apenes som aldri har hørt om liknende.

Heller ikke Peter Batta, direktør i Huseiernes Landsforbund, har hørt om slike skjemaer før.

- Jeg ville aldri tort å trykke noe sånt. Men kreativiteten når det gjelder å finne boliger til salgs er stor om dagen. Dette er nok en som tror han er lur, sier Batta.

Beklager

Administrerende direktør og tidligere leder i Norges Eiendomsmeglerforbund, Gunnar Krogsveen, er sjef i firmaet som opererer med dødslister. Han sier at slike opplysninger er på kanten av det meklerne bør gi ut.

- Meklere har taushetsplikt om personopplysninger som ikke vedrører salgsobjektet. Vi redder oss fra å bli klissvåte på beina, ved ikke å bruke navn. Men dette er nok ikke helt reflektert, sier han.
Mekler Sigmund Ruud i Krogsveens firma sier informasjonen er ment til intern bruk med tanke på investorer som er interessert.

- Selgeren lagde dette for 4- 5 år siden. Gjenværende leveår er bygd på Statistisk sentralbyrås tabeller. Dette er matematisk sannsynlighetsberegninger som blant annet forsikringsselskaper bruker. Det har ingenting med de nåværende leietakerne å gjøre, mener Ruud.

- Hva med opplysningene om hvem som er sosialklienter? Hvor er de hentet fra?
- Selger vet hvem han leier ut til. Oslo kommune leier noen av leilighetene til sosialklienter, sier Ruud, og understreker at disse opplysningene bare deles ut når kjøpere spør om kopi av leiekontrakten.

- Har du forståelse for at noen synes at slike opplysninger kan virke støtende?

- Det kan nok tenkes, men det kommer an på hvem som ser det. Vi skulle nok vært mer restriktive med hvem som fikk disse tilsendt, sier mekler Sigmund Ruud til Dagbladet.

- En glipp

Daglig leder ved eiendomsmeklerens Oslo-kontorer, Kjetil Auensen, ba om betenkningstid da Dagbladet ringte. Han beklager at opplysningene har kommet ut til en «helt alminnelig kjøper».

- Opplysningene er ment for investorer som vil plassere pengene sine. Hvis en ikke-investorer har fått salgsoppgaven er det en glipp, sier Auensen.

Han ser ingen problemer med skjemaet.

- Jo raskere en leilighet fristilles, jo bedre er det for kjøper. En leilighet som er ledig om to år har høyere verdi enn en leilighet som er ledig om 15 år. Uansett er det en gambling for kjøper, sier Auensen.

SKREMT: Herlaug Rokseth (62) synes det er skremmende at noen har beregnet hvor lenge hun skal leve. Det er det bare tida som får vise, sier hun. Av hensyn til personvernet, er kun en del av salgsoppgaven i faksimilien gjengitt.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!