Meklerens smekk

Navn: Øystein Stray Spetalen Alder: 37 Yrke: Aksjetrader

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

«Går du over lik?»

«Det vet jeg ikke om jeg legger merke til.»

Kort spørsmål. Klart svar. Og i sum kan det forklare hvorfor Vålerengas forlovelse med en av de mest pågående i norsk finans, vanskelig kan få en lykkelig utgang. Blant landets 4,5 millioner innbyggere er det neppe noen som står fjernere fra den kulturen Vål'enga har dyrket siden 1913, enn aksjehandleren Øystein Stray Spetalen.

Likevel føk korkene i taket da nylig avgåtte VIF-leder Jon H. Nordbrekken kom trekkende med millioner fra pengesterke investorer som Ola Mæle, John Fredriksen og Spetalen. Pengene kom, Drillo kom, poengene kom. En stakket stund. Så forsvant poengene, så forsvant Drillo, og nå forsvinner pengene. Spetalen, som stadig sitter med 12 prosent av aksjene, lover riktignok at klubben aldri skal bli kvitt ham. Mon det.

Øystein Stray Spetalen ser ut som en speidergutt, men står omtrent like fjernt fra Baden Powell som han gjør fra Petter Nome. Spetalen har tjent sin formue på aksjer, og underslår ikke at han vil vinne handler, ikke venner.

«I aksjemarkedet har man ingen venner. Hvis noen vil ha kompiser, så stikk et annet sted,» har han sagt. Slik var det at han i 1998 fant flere nye kroner enn nye venner. Mens børsen raste, tjente Spetalen penger som gress på shortsalg av aksjer. Reglene åpnet for lån av aksjer, som straks kunne selges, for så å kjøpes tilbake når kursen hadde falt. Jo større fall, jo større netto.

Et par av hans investorvenner tapte hundrevis av millioner, mens Spetalens formue økte. Noen kan bli uvenner av slikt, men for disse guttene var det ikke verre enn at de slo følge da Spetalen i sommer inviterte på middelhavscruise. Og det var ikke hans skyld at de kom hjem med prolaps og hjernerystelse etter en hasardiøs sykkeltur.

Spetalen fikk et finansnavn som mekler i Oslo Securities (nedlagt etter giganttap) og seinere i Noka (konk etter uautoriserte spekulasjoner). Begge steder var han ute før det smalt. Etter kort tid som investeringsdirektør hos Christen Sveaas (11. mann på Kapitals rikingliste i 1999), satset han på egenhånd i 1996. Litt tøffere og litt kaldere enn de fleste. Snart også litt rikere.

Spetalen er fra Sandefjord, sivilingeniør fra NTNU, bor i Madserud allé på Oslo vest, og kjøpte hytte i hjemtraktene for 16 millioner i 1997. Det bare måtte bli Vål'enga...