Meklerhus i dobbeltrolle

I ukevis har landets meklerhus pøst ut positive analyser av DnB. Nå håver de samme meklerne inn millionbeløp på å forestå statens salg av DnB-aksjer.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Gigantsalget av statens aksjer i DnB er i ferd med å bli svært god butikk for landets meklere. Etter å ha nærmest oversvømmet markedet med kjøpsanbefalinger og optimistiske kursmål, kan meklerne nå nyte godt av store inntekter som statens forlengede salgsarm.

Meklerselskapene som de siste ukene har gitt store og små aksjesparere det krystallklare rådet å kjøpe DnB-aksjer, er nemlig også representert som medlemmer i syndikatene som forestår salget. For jobben får de trolig mellom 50 og 70 millioner kroner.

Kampanjer

Etter 30. april vil det vise seg om meklerhusene har klart å lokke investorene på banen. Da skal aksjesalget være fullført, og staten kan antakelig bokføre inntekter på nærmere 5 milliarder kroner.

Det er det største spredningssalget av aksjer som noen gang er gjennomført i Norge.

Men aksjen selger seg ikke selv. Statens Bankinvesteringsfond, som forvalter statens eierskap i DnB, har satt av 17 millioner kroner til markedsføring av salget. Pengene brukes blant annet på store avisannonser hvor DnB-ledelsen skryter av at den har tatt mål av seg til å doble aksjonærenes verdier innen tre år.

Samtidig håper meklerhusene på effekt av sine godt timede analyser.

Alle roper halleluja!

Meklerhusene er nå i en så kalt «blackout-periode» hvor de ikke har anledning til å sende ut analyser eller anbefalinger knyttet til selskapet. Men Dagbladet kjenner konklusjonene i analyser som ble sendt gode kunder i ukene før salget. Samtlige meklerhus som er nevnt nedenfor, er engasjerte som tilretteleggere for statens aksjesalg:

DnB Markets:

DnB Markets leder det norske syndikatet og er co-manager i det internasjonale syndikatet som forestår salget av DnB-aksjer. I et års tid har meklerhuset anbefalt sine kunder å kjøpe DnB-aksjer, noe de som kjøpte da kursen lå under 30 kroner neppe angrer på.

I sin siste analyse 2. mars gikk meklerhuset ut med et kursmål på 55 kroner på ett års sikt. Da handelen stengte på Oslo Børs i går ettermiddag, lå kursen på 41,50 kroner.

Fondsfinans:

Også Fondsfinans kom etter en analyse til at selskapet er verdt 55 kroner per aksje i løpet av 12 måneder.

Karl Johan Fonds:

Analytikerne i Karl Johan Fonds var enda mer optimistiske. 58 kroner var kursmålet som ble satt på DnB-aksjen.

Christiania Markets:

I en analyse i desember i fjor opererte Christiania Markets med et kursmål for DnB-aksjen på 48- 50 kroner. I februar sendte selskapet ut en ny og positiv vurdering av DnB til sine kunder hvor nåverdien anslås til 50 kroner og 60 øre.

Direktør Audun Bø i DnB Markets kan ikke kommenterer DnB-oppdraget i salgsperioden. Men generelt sett synes han ikke det er noe problem at meklerhus har analyser på selskaper de har store salgsoppdrag for.

- Investorene følger nøye med. Vi kan ikke plutselig komme med en optimistisk analyse som bryter med vår tidligere argumentasjonsrekke for et selskap, begrunner Audun Bø.

MEKLERHUS MED MANGE ROM: Landets meklere tjener godt på å selge statens aksjer i DnB. Kollegene på meklerhusenes analyseavdelinger har på forhånd skrevet politiske analyser om samme bankaksje. Dette bildet er tatt hos DnB i forbindelse med uroen på aksjemarkedet høsten 1997.Foto: BJØRN LANGSEM