Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Meklertopper tiltalt for grovt bedrageri

Skal ha bedratt selgere for godtgjørelse på opp mot 188 millioner kroner.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Økokrim har tatt ut tiltale for grovt bedrageri og markedsmanipulasjon mot to ansatte i meglerhuset Pareto og en ekstern konsulent.

De tre mennene, som alle er godt kjent i finansmiljøet, er tiltalt for grovt bedrageri i forbindelse med oppkjøpet av det børsnoterte selskapet Crew Gold Corporation i 2010, opplyser politiet.

Opptil 12 selgere skal ifølge tiltalen ha blitt bedratt for sin avtalefestede godtgjørelse på opp mot 188,2 millioner kroner etter salg av aksjer i Crew Gold Corporation. De tre tiltalte skal ha holdt realitetene bak senere handler med aksjen skjult for både de 12 selgerne og markedet

Blant disse selgerne var det Akershus Fylkeskommunale Pensjonskasse som solgte flest aksjer.

- Belastende

Økokrim mener de tre tiltalte skal ha forledet selgerne til å unnlate å gjøre sine rettmessige krav på opp mot 188 millioner kroner gjeldende mot Bluecone Limited og/eller OAO Severstal og/eller Pareto Securities AS.

Pareto Securities er ikke tiItalt i saken, men selskapet skriver i en pressemelding at påstanden om at medarbeidere skal ha bidratt til at kunder ikke fikk den pris de var berettiget til, er alvorlig og belastende for Pareto Securities.

- Vi lever av å ivareta kundeinteresser og har en omsorgsplikt overfor våre kunder. Av hensyn til alle berørte ser vi frem til å få spørsmålet avklart i rettsapparatet, sier administrerende direktør Ole Henrik Bjørge i en pressemelding.

Selgerne var :

 • Akershus Fylkeskommunale Pensjonskasse, som solgte 80 774 567 aksjer.
 • OP - Pohjola Pienhtiöt, som solgte 15 000 000 aksjer
 • Financial Funds AS, som solgte 11 000 000 aksjer
 • Trafalgar AS, som solgte 9 410 476 aksjer
 • OP - Finland Small Firms Fund, som solgte 9 320 000 aksjer
 • Predator Capital Management AS, som solgte 4 050 000 aksjer
 • Ballista AS, som solgte 2 627 919 aksjer
 • Leif Høegh Stiftelse, som solgte 3 599 289 aksjer
 • Midelfart Invest AS, som solgte 3 000 000 aksjer
 • Reineskarvet AS, som solgte 2 627 919 aksjer
 • Alto Invest AS, som solgte 2 000 000 aksjer
 • Marinvest One Fund, som solgte 240 000 aksjer

Saken er foreløpig ikke berammet.

Dømt i korrupsjonssak

Jan Vestrum, som skal ha fungert som ekstern konsulent i forbindelse med oppkjøpet i 2010, ble nylig dømt til fire års fengsel samt inndraging av over seks millioner kroner i Borgarting Lagmansrett, i en annen Økokrim-sak. Korrupsjonsdommen er ikke rettskraftig.

John Christian Elden, som representerer Vestrum, skriver i en SMS til Dagbladet at tiltalen ikke er forkynt for hans klient - som heller ikke skal ha blitt avhørt.

- Jeg kan foreløpig vanskelig kommentere innholdet ut over at han nekter straffskyld, skriver Elden.

Advokat Christian Hjort, som er forsvarer for en av de to tiltalte Pareto-ansatte, sier at hans klient er overrasket over tiltalen.

- Min klient er overrasket og synes det er uvirkelig å være tiltalt for dette. Han vil på det sterkeste bestride at han har medvirket til bedrageri og markedsmanipulasjon. Han har ikke hatt kjenskap til hvem som var kjøper av Crew-aksjene i mars 2010, og har bidratt med alt han vet til Økokrim. Min klient har gjennom 25 år bygget opp stor tillit i markedet, tiltalen forutsetter at han skal ha satt denne tilliten i spill ved å medvirke til bedrageri av norske investorer. Det har formodningen mot seg. Min klient har tillit til at en full belysning av saken vil vise at det ikke er grunnlag for tiltalen mot ham, sier Hjort til Dagbladet.

Advokat Hans Peder Bjerke, som er oppført som forsvarer for den siste av de tre tiltalte, sier at hans klient stiller seg uforstående til tiltalen.

- Han bestrider alle tiltalepunktene, og stiller seg uforstående til tiltalen. Han har samarbeidet med Økokrim og forklart seg, men har et annet syn på saken enn det Økokrim har, sier Bjerke til Dagbladet.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media