Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Mekling i morgensol

Ingen avklaring for 30 000 arbeidstakere ved 07-tiden.

 STRI NATT:  Riksmekdlignsmann Kari Gjesteby hadde ennå ikke fått partene til enighet ved 07-tiden.  FOTO: KYRRE LIEN, SCANPIX.
STRI NATT: Riksmekdlignsmann Kari Gjesteby hadde ennå ikke fått partene til enighet ved 07-tiden. FOTO: KYRRE LIEN, SCANPIX. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||

Mens morgenlyset var i ferd med å vise seg utenfor forhandlingslokalene, fortsatte meklingen mellom Norsk Industri og Fellesforbundet inn i sin sjuende overtidstime.

Ved 07-tiden var det ingen avklaring. Halvannentime tidligere ble det gjort klart at det ennå ikke er lagt fram en skisse til løsning av riksmeklingsmann Kari Gjesteby.

Den skissen kommer antakeligvis i løpet av morgentimene. Men partene er fortsatt uenige, og meklingen fortsetter i Oslo.

Meklingsfristen var satt til midnatt, men da var partene fortsatt et stykke unna en løsning.

30.000 arbeidstakere venter på svar om de skal ut i streik eller ikke.


- Partene har blitt enige om å mekle på overtid, opplyste riksmeklingsmann Kari Gjesteby da meklingsfristen var nådd.

Lavtlønn og likelønn

Blant de vanskeligste nøttene som skal knekkes på forhandlingsbordet, er lavtlønn og likelønn. Men dersom partene kommer til enighet, må forslaget vedtas gjennom uravstemning i Fellesforbundet.

I tillegg skal det stå om hvilket nivå det generelle tillegget skal legges på.

Dersom det ikke blir noen enighet i løpet av meklingsnatten, går 26.959 arbeidstakere ut i streik. I tillegg kommer 3.756 medlemmer i bedrifter som er bundet av direkte avtaler med forbundet i de samme avtaleområdene.

50.000 i streik?

Meklingen i frontfagene omfatter Verkstedoverenskomsten, Teknooverenskomsten, Nexansoverenskomsten, Teknologi- og dataoverenskomsten og Kartonasjeoverenskomsten.

Frontfagsmeklingen får også betydning for utfallet av meklingen i byggfagene og hotell- og restaurantbransjen.

Den ordinære meklingen i disse bransjene er brutt fordi Fellesforbundet mener det ikke er mulig å bli enig så lenge det ikke er enighet om det økonomiske oppgjøret for frontfagene.

Blir det ikke enighet, blir det streik også her. 18.759 vil bli tatt ut i byggebransjen og 6.375 innen hotell- og restaurant. Dette betyr at rundt 50.000 av Fellesforbundets medlemmer kan være i streik fra tirsdag morgen.

(NTB).

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!