Mekling mot løsning

Nattetimene snegler seg langsomt avsted mot en løsning i lønnsoppgjøret i staten. Først ved 03.30-tida regner riksmeklingsmann Reidar Webster med å legge fram en skisse. Det er fortsatt uvisst om det blir streik fra i morgen tidlig.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Mer penger til lokale forhandlinger og lønnsjusteringer på bekostning av et generelt lønnstillegg til alle. Det er oppskriften som skal løse nattas vanskelige meklingsinnspurt i statsoppgjøret.

Men fortsatt sitter et resultat langt inne. Og det vil bli ei lang natt med venting, venting og venting. Skissen fra riksmeklingsmann Reidar Webster kommer først flere timer etter at fristen gikk ut ved midnatt.

Spørsmålet om kroner og øre og fordeling av dem kom først på bordet sent i går kveld. Og med krav som spriket i alle retninger, hadde riksmeklingsmann Reidar Webster en utrolig vanskelig oppgave med å fordele summen slik at alle kunne forenes.

Posefyll

- Jeg har tre poser å fylle og alle vil fylle dem med forskjellig innhold, sa Webster i går kveld.

Striden sto om å gi et stort generelt tillegg eller løfte enkeltgrupper opp. Særlig lærerne som krevde mellom 30. og 50.000 kroner i løpet av de neste to årene hadde store forventninger om et skikkelig lønnsløft i år.

Forventningene ble ikke mindre etter statsråd Trond Giskes høyttenkning om å bytte bort penger i mer produktivitet.

Optimist

- Jeg er optimist, sa forhandlingslederen i Akademikernes Fellesorganisasjon, Anders Folkestad like før midnatt. Da kom han inn i Regjeringsbygget for å vente på Riksmeklingsmannens skisse. Folkestad la ikke skjul på at han fortsatt jaktet på penger.

- Det spesielle er at vi ikke har sett ei eneste krone siden 10. april, sa Folkestad.

Med det mente han at staten denne gangen ikke har kommet med et eneste økonomisk tilbud.

Klokka 01.30 forlot Folkestad Regjeringsbygget. Da hadde han fått beskjed fra Webster om å komme tilbake to timer senere.

Venting

I privat sektor er rammen for oppgjøret 4.56 prosent. Denne blir trolig utvidet noe for å få oppgjøret i havn.

Partene i kommuneoppgjøret fordriver også nattetimene med venting. Meklingsmann Dag Nafstad kan nemlig ikke komme videre før skissen i statsoppgjøret er lagt ut.

Dermed blir det lys dag før det blir noen avklaring.

Riksmeklingsmann Reidar Webster kommer med sin skisse til løsning klokka 03.30 i natt.