PÅ OVERTID I NATT:  Forhandlingsdelegasjonen til Fellesforbundet sitter i møte på Hotel Opera, der meklingen går på overtid i natt. 
Foto: Erlend Aas / Scanpix
PÅ OVERTID I NATT: Forhandlingsdelegasjonen til Fellesforbundet sitter i møte på Hotel Opera, der meklingen går på overtid i natt. Foto: Erlend Aas / ScanpixVis mer

Mekling på overtid

30 000 venter på jobb eller streik.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||

Fellesforbundet og Norsk Industri hadde ved midnatt fortsatt mange uavklarte spørsmål å enes om da den opprinnelige meklingsfristen gikk ut midnatt. Meklingen går derfor på overtid.

30.000 arbeidstakere i flere enn 800 bedrifter må dermed fortsatt vente og se om meklingen ender i streik eller avtale.

- Partene har blitt enige om å mekle på overtid, opplyser riksmeklingsmann Kari Gjesteby.

Blant de vanskeligste nøttene som skal knekkes ved meklingsbordet, er lavtlønn og likelønn. Dersom partene kommer til enighet, må forslaget vedtas gjennom uravstemning i Fellesforbundet. I tillegg skal det stå om hvilket nivå det generelle tillegget skal legges på.

Dersom Gjesteby ikke lykkes med meklingen, går 26.959 arbeidstakere som omfattes av overenskomsten ut i streik. I tillegg kommer 3.756 medlemmer i bedrifter som er bundet av direkte avtaler med forbundet i de samme avtaleområdene.


Ifølge NRK Dagsnytt er det et tegn som peker mot løsning at partene diskuterer kroner og øre på overtid.

Dersom partene blir enige, vil forslaget bli sendt ut til uravstemning blant Fellesforbundets medlemmer. Dermed er det opp til medlemmene selv å avgjøre om det blir streik senere i år.

Bygg og hotell

Blir det ikke enighet, blir det streik også i byggfagene og hotell- og restaurantfagene. 18.759 vil bli tatt ut i byggebransjen og 6.375 innen hotell- og restaurant.

Dette betyr at rundt 50.000 av Fellesforbundets medlemmer kan være i streik fra tirsdag morgen.

(NTB).