Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Mekling startet: Fare for streik ved fire flyplasser om partene ikke blir enige til midnatt

- Vi håper flytrafikken uansett vil gå som normalt.

MULIG STREIK: Fra søndag kan det bli tomt i Widerøes skranker på Værnes. Arkivfoto: Tor Aage Hansen / NTB Scanpix
<div><br></div>
MULIG STREIK: Fra søndag kan det bli tomt i Widerøes skranker på Værnes. Arkivfoto: Tor Aage Hansen / NTB Scanpix

Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Klokka 10.00 i dag startet meklingen mellom Fagforeningen Junit og NHO Luftfart hos Riksmekleren.

Dersom partene ikke klarer å bli enige om en avtale innen midnatt, går bakkeansatte ved flyplassene i Trondheim, Bergen, Stavanger og Bodø ut i streik fra søndag morgen.

Fagforeningen Junit, som organsierer medlemmer i Widerøe's Ground Handling AS, har nemlig meldt om plassfratredelse dersom partene ikke kommer til enighet innen meklingsfristen.

- Partene er uenige om betingelser, men vi ønsker ikke å kommentere dette ytterligere nå, utover det at vi ønsker å komme til en enighet, sier Widerøes direktør for Kommunikasjon og Sammfunnskontakt, Silje Brandvoll til Dagbladet.

- Uskyldig tredjepart

Hun uttaler seg på vegne av Widerøe's Ground Handling i konflikten, mens informasjonssjef Catharina Solli uttaler seg for selve flyselskapet.

- Widerøe’s Flyveselskap AS er en uskyldig tredjepart i dette, sier Solli til Dagbladet.

Widerøe Ground Handling AS leverer bakketjenester til selskapet. Dersom partene ikke kommer til enighet innen midnatt vil likevel flytrafikken trolig gå som normalt, ifølge Solli.

- Vi håper at det skal gå mer eller mindre som normalt, og har lagt ut informasjon på våre nettsider der vi oppfordrer passasjerene om å ta ibruk våre automatiske tjenester, ettersom en streik vil føre til at det er færre på bakken til å bistå passasjerene, sier hun.

- Om man må ha med spesialbagasje, anbefaler vi disse passasjerene i å møte i god tid, fortsetter hun.

Dette har du krav på om det blir streik.

Plassoppsigelse-varsel

Ifølge NTB er det i underkant av 200 bakkeansatte som tas ut i streik om det blir brudd i forhandlingene. Ifølge Avinor er det uklart hvordan flytrafikken blir påvirket. Ifølge Junit vil streiken påvirke både innsjekking, billettkontorer, utganger og administrasjon.

PRIORITERER TRAFIKKEN: Flyselskapenes hovedprioritet under en eventuell streik er å ta imot og sende av gårde flyene. Foto: Morten Holm, NTB Scanpix
PRIORITERER TRAFIKKEN: Flyselskapenes hovedprioritet under en eventuell streik er å ta imot og sende av gårde flyene. Foto: Morten Holm, NTB Scanpix Vis mer

Til sammen er det varslet plassoppsigelse for snaut 500 ansatte ved norske flyplasser, skriver NTB.

- Uttaket kan bli endret før meklingsfristen går ut, men det er dette antallet vi er sikre på nå, sa forhandlingssjef Bente Ørberg i Junit til NTB i forrige uke.

Langt bak

Junit organiserer ansatte hos blant annet Widerøe Ground Handling og SAS Ground Handling. Disse jobber med innsjekking og ombordstigning.

NHO forhandler på vegne av en rekke arbeidsgivere som er omfattet av luftfartsavtalen.

Junit og NHO Luftfart startet forhandlingene i midten av 2016, men det framforhandlede oppgjøret ble stemt ned ved uravstemning i desember.

- Det har hele veien vært tøffe forhandlinger, og Junit har strukket seg langt i prosessen. Medlemmene som er berørt, har måttet nøye seg med lave oppgjør de siste årene, og ligger langt bak samfunnet ellers. Det er helt klart fra Junits side at medlemmene er lei stagnasjon, opplyser fagforeningen på sine nettsider.

Lønn og vilkår

Forhandlingssjef Bente Ørberg opplyste til NTB forrige uke at det er uenighet om både lønn og arbeidsvilkår.

- Det gjelder spesielt de som tidligere var ansatt i SAS Ground Handling, som er solgt til Widerøe. De opplever at deres vilkår er blitt vesentlig dårligere etter overdragelsen, sier Ørberg.

NTB/Dagbladet

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling