Meklingen fortsetter etter fristen

Sent onsdag kveld kom brevet fra statsminister Kjell Magne Bondevik (KrF) som kan avverge storstreik i industrien.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Kvart over ti onsdag kveld kom brevet fra regjeringen som skal skissere når og hvordan en lovfestet tjenestepensjon kan innføres.

Partene har ikke gitt noen offisiell reaksjon på brevet, men rett før midnatt gikk det rykter om at Fellesforbundet var fornøyd med svaret fra regjeringen om når og hvordan en lovfestet tjenestepensjon kan tre i kraft.

Det er ikke kjent hvordan partene i den fastlåste konflikten mellom Fellesforbundet, Teknologibedriftenes Landsforening (TBL) og Byggenæringens Landsforbund (BNL) ser på svaret fra regjeringen.

- Det som skjer nå, er at brevet blir veiet, og det skjer ikke på en brevvekt. Jeg håper det ikke blir funnet for lett, sa riksmeklingsmann Reidar Webster da han møtte media i fem intense minutter midt i meklingsinnspurten.

Venter med skisse

Det er dermed liten tvil om at meklingen fortsetter over fristen ved midnatt. 47.000 industriarbeidere tas ut i streik dersom partene ikke kommer til enighet.

- En løsning før midnatt er ikke avgjørende for meg, sa Webster, som likevel håpet på en løsning før klokka seks torsdag morgen.

Webster ville overhodet ikke kommentere brevets innhold eller om han trodde det ga partene svarene de ønsket. Regjeringen vil til høsten fremme en stortingsmelding der den foreslår lovfestet tjenestepensjon. Men når en slik tjenestepensjon kan tre i kraft, er fortsatt uklart.

- Hvis dette brevet blir forkastet av en eller flere parter, da synes jeg synd på partene, sa Webster.

Han ville ikke legge fram noen skisse til løsning ennå. Rett før midnatt satt partene i atskilte rom og vurderte Bondevik-brevet.

Enige om annet

I Industriens Hus forhandles det nå om tre overenskomster, i verkstedindustrien, teko- og byggeindustrien.

I tillegg til tjenestepensjon er det fremmet kronekrav. Fellesforbundet krever et lønnstillegg på 1,25 krone per time for bedrifter med lokal forhandlingsrett, som i praksis gjelder verkstedindustrien. For bedrifter uten lokal forhandlingsrett (teko), kreves 1,75 krone per time. I tillegg krever Fellesforbundet et lavlønnstillegg på 50 øre per time for ansatte med lavere timelønn enn 119 kroner.

Arbeidstid i Nordsjøen og innleid arbeidskraft er andre stridstema. Ifølge Webster har partene klart å bli enige om enkelte av disse punktene mens de ventet på drahjelp fra Bondevik i pensjonsstriden. Riksmeklingsmannen ville ikke si hva partene var enige om, men trolig dreier det seg om spørsmålet om innleie av arbeidskraft.

(NTB)