Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Meklingsinnspurten i gang

40 000 LO-organiserte kan bli tatt ut i streik.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Natt til onsdag får rundt 40.000 LO-organiserte trolig vite om de skal gå ut i streik onsdag morgen.

Søndag ettermiddag startet meklingsinnspurten mellom LO og NHO.

I tillegg vil YS ta 26.000 av sine medlemmer i NHO-området ut i streik fra samme tidspunkt dersom meklingen mellom YS og NHO ikke fører fram.

Etter at den frivillige meklingen brøt sammen fredag, møttes partene på nytt søndag ettermiddag hos Riksmeklingsmannen for å gjøre et siste forsøk på å bli enige.

Fristen for å bli enige er satt til midnatt tirsdag 1. april, men det er ikke uvanlig at meklingen fortsetter på overtid.

Streiken er varslet fra klokka 06.00 onsdag, men vil bli utsatt dersom forhandlingene ikke er avsluttet til da.- Godt å komme i gang
Partene var ordknappe da de ankom Riksmeklingsmannens kontor rett før klokka 17 søndag.

- Det er godt å komme i gang, sa LO-leder Roar Flåthen, før han gikk til et møte med resten av LO-delegasjonen.

- Jeg vil ikke ha noe å si før tidligst tirsdag kveld, men vi er i gang med sluttspurten, sa riksmeklingsmann Svein Longva.

Årsaken til bruddet fredag var både spørsmålene knyttet til avtalefestet pensjon (AFP) og den økonomiske rammen for oppgjøret.

HAR EN LANG NATT FORAN SEG: Den avgjørende meklingsrunden startet på Riksmeklingsmannens kontor i Oslo søndag, men ifølge Svein Longva skjer det ikke noe før tirsdag. Foto: SCANPIX
HAR EN LANG NATT FORAN SEG: Den avgjørende meklingsrunden startet på Riksmeklingsmannens kontor i Oslo søndag, men ifølge Svein Longva skjer det ikke noe før tirsdag. Foto: SCANPIX Vis mer

Flåthen sa før helgen at avstanden mellom partene er stor, men at LO vil forhandle med sikte på å få fram en forhandlingsløsning som medlemmene kan godta.

- I den videre meklingen vil vi gjøre vårt for at vi skal komme fram til et bra resultat, sa NHO-sjef Finn Bergesen jr.

AFP
Årets lønnsoppgjør kompliseres ved at regjeringen og Stortinget kommer inn som part i forhandlingene fordi AFP-løsningen vil berøre pensjonsforliket i Stortinget.

Det er kjent at statsministeren allerede har vært i kontakt med partene, og han vil også etter alt å dømme spille en avgjørende rolle også i sluttspurten.

Uten innspill fra regjeringen, vil det bli vanskelig for partene å bli enige om fremtidens AFP.

En ny AFP, som skal gjelde fra 2010, må tilpasses pensjonsreformen. LO står fast på kravene om at fremtidens AFP-ordning skal være like god som dagens.

Ikke publikum
Både LO og YS understreker at en streik i minst mulig grad skal ramme andre enn arbeidsgiveren.

En streik vil blant annet ramme leveranser til bygningsindustrien.

Andre yrkesgrupper som ikke går på arbeidet som vanlig er bilreparatører og ansatte i fiskeindustrien, verftene og renholdsbransjen.

(NTB)

image: Meklingsinnspurten i gang
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media