Meklingsmannen har lagt fram skisse i streiken

Forhandlingene er i gang.

I FORHANDLINGER: Meklingsmann Dag Nafstad møter i dag partene i kommunestreiken. Foto: Kyrre Lien/SCANPIX
I FORHANDLINGER: Meklingsmann Dag Nafstad møter i dag partene i kommunestreiken. Foto: Kyrre Lien/SCANPIX Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

|||Meklingsmann Dag Nafstad la onsdag fram skisse for partene i kommuneoppgjøret.

Nafstad var optimistisk med tanke på å komme fram til en løsning på kommunestreiken da partene møttes til nye samtaler.

I skissen ligger det en total lønnsramme på 3,5 prosent, etter det NTB erfarer. Det er det er 0,5 prosent høyere enn det opprinnelige tilbudet fra arbeidsgiveror-ganisasjonen KS og innebærer nye lønnsmidler tilsvarende 500 millioner kroner.

Det nye tilbudet betyr et minimum i det generelle tillegget på 7100 kroner. Men for store kommunale grupper vil det samlede lønnshoppet bli på minimum 12 000 kroner, hvis partene aksepterer skissen.

Lokal pott Ansatte i skoleverket får i tillegg et særskilt tillegg på 1,15 prosent, og sykepleiere med høyere utdanning vil få et kronetillegg på rundt 2000 kroner.

Når det gjelder den lokale potten skal KS ha beveget seg fra opprinnelige 1,4 prosent ned til 0,8 prosent. Det tilsvarer 800 millioner kroner. Dette er penger som skal fordeles lokalt, og det ligger enkelte likelønnsføringer på pengene fra det sentrale oppgjøret.

- Mitt utgangspunkt er å jobbe fram en løsning som alle kan være fornøyd med, sa Nafstad til NTB idet partene tok fatt på den siste etappen fram mot en mulig slutt på konflikten i kommunene.

Tro på løsning Forhandlingslederne med sine delegasjoner stilte onsdag morgen hos meklingsmannen etter å ha brukt to dager til sonderinger og klargjøring av posisjoner.

Når meklingsmannen mener det er grunnlag for å legge fram en skisse til løsning etter neste to uker med streik, betyr det etter det NTB forstår at avstanden mellom partene er mer eller mindre forsvunnet.

- Det ligger i dette systemets natur at jeg øyner en løsning når jeg først kaller inn partene. Grunnlaget for å snakke med dem er til stede, og det er ikke noe som skjer i tide og utide, sa Nafstad til NTB tirsdag kveld.

Nafstad poengterer likevel at det fortsatt ikke er noen garanti for at streiken kan avblåses på kort varsel.

- Alt er mulig. Ingenting er avklart ennå, sa han.

YS og Akademikerne er fornøyd med tilbudet de fikk tirsdag kveld og sier trolig ja til å avbryte streiken, sier en kilde til VG. Fagforbundet og Unio vil trolig følge etter.

Omfattende streik Nesten 50 000 kommuneansatte i mer enn 80 byer og fylkeskommuner er i streik. Tromsø, Bodø, Trondheim, Bergen, Stavanger, Kristiansand og Drammen er sterkest rammet.

Skoler, barnehager og SFO-tilbudet er stengt eller redusert. Også andre kommunale tjenester er berørt, blant annet sykehjem, hjemmehjelp, renhold, og renovasjon.

(NTB)

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer