Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Meklingsmannen venter på svar

Meklingsmannen la ved 06-tiden fram en skisse til løsning i lønnsoppgjøret for de statsansatte - partene i kommuneoppgjøret avventer.Slik rammer streiken

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Over sju timer på overtid vurderer partene nå skissen som vil avgjøre om landets første storstreik siden 1986 vil bli satt i gang - med stengte barnehager, skoler, universiteter, politistasjoner og helsefasciliteter.

- Jeg venter på en avgjørelse fra partene. Det kan ta fra fem minutter til fire timer, sier riksmeklingsmann Svein Longva.

De statsansatte opprinnelige krav var et lønnstillegg på 4,75 prosent. Staten tilbød 3,1 prosent.

- Begge parter har beveget seg, sier Longva, men ønsker ikke å gå nærmere inn på hva skissen konkret inneholder.

- Den er en del av meklingen, som foregår bak lukkede dører.

06.00 var fristen partene hadde gitt hverandre etter at den opprinnelige fristen gikk ut ved midnatt tirsdag. De statsansatte truer med at 1.350 ansatte vil bli tatt ut i streik umiddelbart dersom kravene deres om et tilstrekkelig lønnshopp ikke blir møtt.

Riksmeklingsmann Svein Longva sa tirsdag kveld at han håpet partene ville komme til enighet så hurtig som mulig. For etter at forhandlingene med de statsansatte er over, er det klart for forhandlinger med de kommuneansatte. Også her gikk fristen ut ved midnatt.

- Fortsatt meklingsvilje er positivt

- Vi er inne i en kritisk fase og er midt i samtalene om lønnsspørsmålet, sa Longva i 23-tiden tirsdag kveld.

Riksmeklingsmannen er kontinuerlig kontakt med meklingen i kommuneoppgjøret, som i stor grad avhenger av resultatet ved Longvas bord.

Meklingsmannen venter på svar

Dag Nafstad, som mekler i kommuneoppgjøret, sier til NRK at det er reell fare for flere konflikter i kommunesektoren.

- Det er en veldig vanskelig mekling, sa han ved 21-tida tirsdag kveld.

- Langt fram 

Etter å ha konstatert at det blir overtidsmekling hentet forhandlingsleder Arne Johannessen i Unio sitt forhandlingsutvalg fysisk til regjeringskvartalet. Han bekreftet at det er overhengende fare for streik, og at meglingen kan pågå i flere timer ennå.

- Det er tøffe tak. Vi har fått ting på bordet som er konkrete nok til å ha samtale om, men det er langt fram, sa Johannessen til Dagbladet.no.

I staten vil Unio ta ut 1350 medlemmer innen politi og universitet og høyskoler. I tillegg kommer rundt 7500 i kommunal sektor, i første omgang. - Uenigheten gjelder de økonomiske rammene og fordelingen av pengene mellom de ulike gruppene. Dessuten er det et stridsspørsmål om tilleggene skal gis lokalt eller sentralt, sier Longva.

Eksamen og politi

- I første omgang vil folk merke dette ved at det kan bli problemer med eksamensavviklingen og skoleavslutningen en rekke steder. I politiet rammer vi et bredt spekter; alt fra trafikktjenester og uttransportering av asylsøkere til etterforskning, sier forhandlingsleder Arne Johannessen til Dagbladet.no.

- INGEN SKISSE ENNÅ: Riksmeklingsmann Svein Longva. I bakgrunn til høyre forhandlingsleder Arne Johannessen i Unio. Foto: HANS ARNE VEDLOG
- INGEN SKISSE ENNÅ: Riksmeklingsmann Svein Longva. I bakgrunn til høyre forhandlingsleder Arne Johannessen i Unio. Foto: HANS ARNE VEDLOG Vis mer

I det første uttaket i streiken vil Oslo, Agder, Hordaland, Sør-Trøndelag og Troms bli rammet. Polititjenesten i Oslo og de nevnte fylkene rammes generelt. I undervisningssektoren går det verst ut over høgskolene i Oslo og Bergen, NTNU i Trondheim og Universitetet i Tromsø. 90 jurister blir tatt ut ved Oslo tingrett og flere rettssaker kan bli utsatt.

- Vi ønsker et balansert uttak for ikke å gi staten gode argument for tvungen lønnsnemnd, sier Johannessen. - Tilbudet fra arbeidsgiversiden er langt fra godt nok. Offentlig ansatte har sakket akkurat i forhold til industrien i mange år, bare i fjor tapte vi 0,6 prosent. Vi har store problemer med rekrutteringen og med å holde på flinke folk. Mange steder øker lønna med 100 000-200 000 hvis du skifter til privat sektor. Hvis regjeringen vil oppfylle Soria Moria-erklæringen med satsing på offentlig sektor, må de øke lønna, sier Johannessen.

Barnehager stengt i morgen

I tillegg til staten pågår meklingen for de kommunalt ansatte. I Oslo vil flere førskolelærere, styrere, skoleledere og lærere og administrativt personell bli tatt ut i streik.

I morgen tidlig vil seks barnehager i bydel Grünerløkka i Oslo og bestillerkontorene i en rekke bydeler bli rammet av streiken. Lærerne i skolene vil ikke gå ut i streik før mandag, fordi skolene uansett er stengt torsdag og fredag.

Fra mandag 29. mai kan rundt 5000 barnehagebarn og elever bli rammet. Se lista over skolene her.

- Finner vi ikke en løsning i meklingen, vil 302 skoleledere og lærere gå ut i streik fra førstkommende mandag. Elever i videregående risikerer å miste skriftlig eksamen, mens muntlig eksamen i grunnskolen vil bli vanskeligere å gjennomføre, sier Ellinor Gilberg, forhandlingsleder i Unio-Oslo kommune.

Rundt 2500 arbeidstakere i Alta, Fredrikstad, Tønsberg og Trondheim er også tatt ut i streik fra i morgen tidlig, få mer informasjon her.

- Hvordan har denne meklingen vært i forhold til andre tidligere meklinger?

- Det er alltid spesielt når Staten er med som arbeidsgiver. Meklingen har også vært komplisert fordi det er så mange involverte parter. Ellers har det vært det vanlige kjøret med lange dager og harde netter, sier Longva.

FORTSATTE FORHANDLINGENE: Forhandlingsleder Arne Johannessen kom tilbake til forhandlingene i Regjeringskvartalet i 22.45-tida, og møtte landbruksminister Terje Ris Johansen på vei ut.
HARDE TAK: Forhandlingsleder for Staten, personaldirektør Jørn Skille (th), avbildet 18. mai, da meklingen i de statlige lønnsforhandlingene startet.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media