Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Meksikaneren som stormet nobelscenen sendes ut

- Frykter hva som venter i hjemlandet

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Den meksikanske studenten Adán Cortés Salas, som stormet scenen under utdelingen av Nobels fredspris, sendes ut av landet i morgen tidlig. 

- Nå frykter han for hva som venter i hjemlandet, forteller hans advokat Jens-Ove Hagen til Dagbladet.

- Han er redd for at han kan bli utsatt for fryktelige ting. Det er opplysninger som styrker den frykten. Opplysninger som tyder på at han kan være mer utsatt enn det utlendingsdirektoratet legger til grunn, forteller Hagen, som ikke ønsker å utdype ytterligere. 

- Vi er to advokater. Én som styrer med asylsaken og jeg som styrer med fengslingen. UDI mener risikoen for overgrep ikke er stor, sier Hagen.  

Stormet scenen Meksikanske Cortés stormet scenen under utdelingen av Nobels fredspris med et meksikansk flagg og ropte «Vær så snill, Malala, ikke glem Mexico».

Han protesterte mot massemordet på 43 lærerstudenter i hjemlandet hans, i byen Iguaka i september i år. Etterforskere mener nå at studentene ble kidnappet av korrupte tjenestemenn, før de skal ha blitt gitt videre til en gjeng som drepte dem. Deretter skal studentene ha blitt brent og likene ble kastet i elva. 

Politimesteren i Mexico by gikk av den 6. desember etter den krasse kritikken han fikk for hvordan han håndterte protestene etter studentmassakeren.

Søkte asyl 21-åringen søkte asyl i Norge dagen før onsdagens nobelseremoni. Torsdagen ble søknaden avslått og politiet ønsket å varetektsfengsle ham for brudd på utlendingsloven, men Oslo tingrett besluttet fredag imidlertid å løslate 21-åringen mot meldeplikt. Politiet anket denne kjennelsen, samtidig som det ble bedt om oppsettende virkning, noe retten innvilget.

Siden har Cortés vært innesperret på Politiets utlendingsenhets internat på Trandum i helgen i påvente av lagmannsrettens behandling av fengslingsspørsmålet. Søndag kveld ble det imidlertid klart at 21-åringen blir satt på et fly fra Norge allerede mandag.

21 år gamle Adán Cortés Salas fra Mexico stormet scenen under utdelingen av Nobels fredspris. Foto: AP Photo/Matt Dunham
21 år gamle Adán Cortés Salas fra Mexico stormet scenen under utdelingen av Nobels fredspris. Foto: AP Photo/Matt Dunham Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media