<strong>VERACRUZ:</strong> En gutt tar seg et bad i byen Veracruz i delstaten Veracruz. Foto: AFP/Yuri CORTEZ/Scanpix
VERACRUZ: En gutt tar seg et bad i byen Veracruz i delstaten Veracruz. Foto: AFP/Yuri CORTEZ/Scanpix Vis mer

- Meksikansk delstat ble overlatt til voldelig narkokartell

Mexicos president sier han håper det skjedde ufrivillig.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Mexico har et stort problem med voldelige narkobander, som både driver blodige kamper mot hverandre, men som også i enkelte områder har større makt enn myndighetene.

Landets president Felipe Calderon hevdet fredag at den østlige delstaten Veracruz i praksis hadde blitt overlatt til Zetas-kartellet, melder Reuters.

- Jeg tror Veracruz ble overlatt til Zetas. Jeg vet ikke om det skjedde ufrivillig. Jeg håper det, sier Calderon ifølge nyhetsbyrået.

Massedrap Delstaten har blitt rammet av en rekke voldelige hendelser, hvor det er blitt avdekket regelrette massedrap.

<strong>HÆREN SATT INN:</strong> Myndighetene har satt inn hæren i deler av Veracruz, etter flere alvorlige episoder. Bildet er tatt 11. oktober. Foto: AFP/Yuri CORTEZ/Scanpix
HÆREN SATT INN: Myndighetene har satt inn hæren i deler av Veracruz, etter flere alvorlige episoder. Bildet er tatt 11. oktober. Foto: AFP/Yuri CORTEZ/Scanpix Vis mer

Los Zetas er sett på som en av de mest hensynsløse og voldelige narkokartelleen i Mexico. Kartellet ble grunnlagt av desertører fra Mexicos elitestyrker og består i stor grad av korrupte føderale, statlige og lokale politifolk, i tillegg til topptrente tidligere Kaibiles-spesialsoldater fra Guatemala.

Zetas har vært i flere dødelige konflikter med det konkurrerende Golf-kartellet. De er også i konflikt med Sinola-kartellet.

Valgkamp Presidenten ville ikke si hvem han la skylda på for maktoverdragelsen. Men det kan tolkes som kritikk av opposisjonspartiet Partido Revolucionario Institucional (PRI) styrer formelt sett delstaten. De er også sterke utfordrere til å overta makta nasjonalt fra presidentens parti, Partido Acción Nacional (PAN), i valget i juli.

Calderon har «erklært krig» mot narkokartellene, men opposisjonspartiet PNR mener politikken hans er feilslått. Presidenten satt inn hæren mot narkobandene etter at han tok over makta i 2006, men anslagsvis 44 000 er blitt drept i hendelser relatert til «narkotikakrigen» etter det. Opposisjonen hevder også at volden er verst i delstater kontrollert av presidentens parti.

<strong>DRAP:</strong> Soldater vokter gata der fire personer, to menn og to kvinenr, ble funnet drept tirsdag denne uka i Veracruz. Foto: AFP/Yuri CORTEZ/Scanpix
DRAP: Soldater vokter gata der fire personer, to menn og to kvinenr, ble funnet drept tirsdag denne uka i Veracruz. Foto: AFP/Yuri CORTEZ/Scanpix Vis mer

Zetas har blitt utpekt som Mexicos nest største narkokartell, og de beskyldes for å stå bak omfattende narkotikaproduksjon, smugling, utpressing, kidnapping og drap.

Narkokartellene i Mexico:

• Det finst en rekke narkokarteller i Mexico. De viktigste er: Golf-kartellet, Juárez-kartellet, Sinola-kartellet, Tijuana-kartellet, La Familia Michoacana, Beltrán Leyva-kartellet, Los Zetas og Los Negros.

• Los Zetas ble etablert i 1999 som leiemordere/torpedoer for Golf-kartellet, basert på avhoppere fra militære spesialstyrker fra Mexico og Guatemala.

• Los Zetas ble senere selvstendig fra Golf-kartellet, og er kjent for sin ekstreme vold og tunge bevæpning.

• Golf-kartellet ble etablert i Tamaulipas på 1970 tallet. De hadde tidligere kontroll med narkoruter i det nordøstlige Mexico. Fra 2010 har det eksistert en allianse mellom Sinaloa- og Golf-kartellene med La Familia Michoacana («Den nye føderasjonen»), mot Los Zetas som har gått sammen med Beltrán Leyva-kartellet.

Kilde: Nupi

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer