PÅGREPET: Her går spesialstyrker fra Guatemala til aksjon mot medlemmer av Zeta-kartellet tidligere i år. Foto:  AFP/STR
PÅGREPET: Her går spesialstyrker fra Guatemala til aksjon mot medlemmer av Zeta-kartellet tidligere i år. Foto: AFP/STRVis mer

Meksikanske narko-karteller kidnapper ingeniører for å bygge radiosystemer

Bruker dem som slaver.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Det meksikanske militæret jobber for å stenge et stort nettverk av radioantenner som er bygget av det meksikanske narkotika-kartellet Zeta, skriver Wired.

Så langt har myndighetene i landet hatt lite suksess. Mye av grunnen til det er at utstyret er veldig enkelt og billig å erstatte. I tillegg har kartellet kidnappet og tvunget ingeniører til å hjelpe dem.

Stiller ingen krav Minst 36 ingeniører og teknikere har blitt kidnappet de siste fire årene, ifølge en rapport fra Animal Politico.

De kriminelle meksikanerne har ikke framsatt krav av noe slag for å frigi gislene. De har bare forsvunnet.

Blant de kidnappete finnes det blant annet en IBM-ingeniør og flere kommunikasjons-teknikere fra et av Mexicos største byggefirma.

- Det er ikke en tilfeldighet at flinke ingeniører og teknikere forsvinner fra disse områdene, sier sikkerhetssjef i det meksikanske senatet, Felipe Gonzalez.

- Ingen av de forsvunne ingeniørene har blitt funnet, fortsetter Gonzalez.

Elitesoldater Denne praksisen er allerede kjent fra Colombia, men er nytt i Mexico. I Colombia kontrollerer kartellene store områder, noe de har gjort i lang tid. Dermed er det enkelt å holde gisler.

- Når den meksikanske mafiaen trenger spesialister, fanger de dem, bruker dem, for så å kvitte seg med dem, sier faren til en av de forsvunne ingeniørene.

BESLAGLAGT: Kartellene bruker blant annet solpanel og walkie-talkier for å sette opp kommunikasjons-systemer. Foto: Reuters
BESLAGLAGT: Kartellene bruker blant annet solpanel og walkie-talkier for å sette opp kommunikasjons-systemer. Foto: Reuters Vis mer

Zeta-kartellet ble opprinnelig grunnlagt av tidligere elitesoldater. Det kan være noe av grunnen til at de ønsker å opprette profesjonelle kommunikasjons-metoder, men radioantennene kan også brukes til å fange opp hva det meksikanske militæret og politiet sier på samband.

I løpet av de siste fire årene har mange lovlydige arbeidere blitt brukt som slaver av kartellene.

Sporløst borte En av dem er IBM-ingeniør Alejandro Moreno som ble kidnappet i januar 2011 da han reiste fra Monterrey til Laredo, som grenser til Texas. Ingen har hørt fra ham siden.

I 2009 ble ni arbeidere kidnappet mens de jobbet med å sette opp radioantenner i den Zeta-kontrollerte byen Nuevo Laredo. Arbeiderne ble overfalt i leiligheten de leide og forsvant sammen med utstyret sitt og bilene sine.

 

MYE UTSTYR: Dette beslaget inneholder blant annet 166 strømkilder, 1446 radioer, 1306 mobiltelefoner og 71 datasystemer. Foto: Reuters
MYE UTSTYR: Dette beslaget inneholder blant annet 166 strømkilder, 1446 radioer, 1306 mobiltelefoner og 71 datasystemer. Foto: Reuters Vis mer