Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Arbeiderpartiet

Mektig fagforeningsleder: Freder bare Jonas i Ap-ledelsen

Fellesforbundets leder og sentralstyremedlem Jørn Eggum åpner for utskiftning i Ap-ledelsen neste vår.

TRENGER BREDDE: Ap trenger en ledelse som reflekterer geografi, bredde og at partiet er et folkeparti, sier leder i Fellesforbundet og sentralstyremedlem Jørn Eggum. Han slår fast at Jonas Gahr Støre sitter støtt, men mener landsmøtet i 2019 må velge to nestledere. Foto: Tomm W. Christiansen / Dagbladet
TRENGER BREDDE: Ap trenger en ledelse som reflekterer geografi, bredde og at partiet er et folkeparti, sier leder i Fellesforbundet og sentralstyremedlem Jørn Eggum. Han slår fast at Jonas Gahr Støre sitter støtt, men mener landsmøtet i 2019 må velge to nestledere. Foto: Tomm W. Christiansen / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Fellesforbundets leder Jørn Eggum mener Jonas Gahr Støre har styrket seg som Ap-leder. For øvrig åpner han for endringer og utskiftninger i partiledelsen på landsmøtet neste år.

I et intervju med Dagbladet om krisa i Ap slår Eggum fast at partiet på landsmøtet til våren må velge to nestledere for å sikre bredde og representativitet.

Debatten i partiet om å innkalle til ekstraordinært landsmøte for å velge ny nestleder etter Trond Giske, har lagt seg. Landsstyret på Gardermoen for halvannen uke siden slo fast at Jonas Gahr Støre, Hadia Tajik og Kjersti Stenseng skal styre partiet fram mot det ordinære landsmøtet i april 2019.

STYRKET: Jonas Gahr Støre har styrket seg som Ap-leder, mener Fellesforbundets leder og sentralstyremedlem Jørn Eggum. Her er Støre sammen med kommunikasjonssjef Camilla Ryste under landsstyremøtet på Gardermoen. Foto: Andreas Lekang / Dagbladet
STYRKET: Jonas Gahr Støre har styrket seg som Ap-leder, mener Fellesforbundets leder og sentralstyremedlem Jørn Eggum. Her er Støre sammen med kommunikasjonssjef Camilla Ryste under landsstyremøtet på Gardermoen. Foto: Andreas Lekang / Dagbladet Vis mer

- Landsmøtet velger ledelse

På spørsmål om dette er ledelsen som kan bringe Ap opp igjen til kommunevalget, svarer Eggum:

- Det vil bare framtida vise. Det er tre personer som vet hvilket ansvar de har, og de har vært tydelige på at de vil ta det ansvaret og samhandle best mulig. Valget er neste høst, det betyr at det har vært et landsmøte før det. Jeg vet ikke om ledelsen som er i dag, blir gjenvalgt. Det er landsmøtet som avgjør hvem som skal styre partiet.

- Sier du at det er åpent hvem som skal lede Ap etter landsmøtet neste år?

- Ikke hvem som leder Ap. Jonas Gahr Støre står sterkere nå enn før. Jeg ser ingen som vil utfordre Jonas i 2019, så lenge han selv ønsker å fortsette. Men vi er nødt til å ha en partiledelse som gjenspeiler bredde og geografi. Landet er større enn de sentrale strøkene.

- Så dagens ledelse er ikke ideell?

- Nei, det var jo en partiledelse på fire som ble valgt. Så forsvinner en ut. Etter min mening må vi få to nestledere og en samlet partiledelse som gjenspeiler at Ap er et folkeparti, som representerer både offentlig og privat sektor, folk med høy utdanning og «gutta på golvet». Vi har utfordringer nordpå og i vest, og må være tettere på det som rører seg rundt i landet. I og med at en av nestlederne har gått ut, har vi nå mulighet til å tenke litt lenger og få inn noen som er tettere på LO-systemet, og da først og fremst fra privat sektor, sier Eggum.

MISTET EN: Dette var ledelsen Ap-landsmøtet valgte i april 2015: Ap-leder Jonas Gahr Støre, nestlederne Hadia Tajik (til høyre) og Trond Giske og partisekretær Kjersti Stenseng. Nå er Giske ute. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
MISTET EN: Dette var ledelsen Ap-landsmøtet valgte i april 2015: Ap-leder Jonas Gahr Støre, nestlederne Hadia Tajik (til høyre) og Trond Giske og partisekretær Kjersti Stenseng. Nå er Giske ute. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer

- Jævla god politisk håndverker

- Hva taper Ap ved at Giske har gått ut av partiledelsen?

-Trond har jo lang erfaring. Og han er en jævlig god politisk håndverker. Uansett hvilken sak det er, klarer han å bidra til å løsninger. Det er ikke alle som har den egenskapen. Og så er han en likandes kar.

Det er en ting som har irritert meg: Det har vært en retorikk i media om at er du for varslerne, så er du på høyresida, er du for Trond, så er du på venstresida. Dette henger jo ikke på greip! Det må jo gå an å ha menneskelig omsorg for Trond, samtidig som man tar avstand fra handlingene, sier Eggum.

For knapt to uker siden avsluttet Ap behandlingen av varslene mot Giske. Sentralstyret konkluderte med at Giske hadde brutt partiets retningslinjer om seksuell trakassering, og landsstyret sluttet seg til partiledelsens håndtering.

- Det vi behandlet, gikk på tillitsforholdet. Vi kjenner ikke innholdet i varslene, og derfor har det ikke vært noen diskusjon om det. Trond har jo beklaget to av sakene, så dermed har det jo ikke bare vært røyk uten ild. Varslerne har ønsket å være anonyme, og da skal heller ikke vi kjenne til dem. Dette skal partikontoret håndtere, men siden det dreide seg om en nestleder, var det naturlig at partilederen var med. Han fikk fullmakt til å avslutte sakene. Jeg registrerer at det er debatt om sakene, men det er vanskelig å ta stilling til hendelsesforløpet. Det dreier seg om to personer som har opplevd ting forskjellig.

- Var det nødvendig å avslutte saken før Trond Giske var friskmeldt?

- Da vi besluttet å innkalle til ekstraordinært landsstyremøte, og satte tidspunktet for det, var vi opptatt av at han skulle få svare. Da var sykemeldingen to uker. Så viste det seg at den ble forlenget. Samtidig hadde han innsyn i sakene og samtaler på i alt ni timer. Men jeg forstår spørsmålet, sier Eggum.

Kritikk av Hadia

- Hvordan reagerte du på at den andre nestlederen, Hadia Tajik, kommenterte varslene på sin Facebook-side, kalte dem «rystende lesning» og leste opp fra varslene i sentralstyremøtet 8. januar?

- Jeg reagerte, som mange andre, i og med at varslerne hadde ønsket å være anonyme, og at vi hadde valgt en framgangsmåte. Så hun burde ikke ha gjort det.

- Har denne saken ført til at hun er svekket som nestleder?

- Det vet jeg ikke. Jeg opplever at hun står sterkt noen steder, og mindre sterkt andre steder, sier Eggum.

Han sier Ap-medlemmer i Fellesforbundet og andre rundt i partiorganisasjonen er «dritt lei» lekkasjer og skittkasting «nede i Oslo».

- Ap er et styringsparti, og ikke laget for å tape to valg. Da kommer tydeligvis det verste fram i folk. I et stort parti er det motstridende interesser og personer.

- Fly forbanna over ukultur

Men det var likevel en overraskelse for meg hvor jævla trøkk det ble etter valget på alt som ikke har med politikk å gjøre. Tillitsvalgte og medlemmer som hver dag jobber for sosialdemokratisk politikk i kommunestyrer og fylkesting, er fly forbanna over at man ikke kan slutte rekken istedenfor å drive med skittkasting og bevisste lekkasjer i media. Jeg satt selv på et sentralstyre og hadde PC’n oppe. Før jeg hadde hatt ordet, hadde VG hatt tre oppdateringer fra møtet. Du kan jo selv tenke deg at det blir helt umulig å utvikle politikk på en slik måte, sier Eggum.

Han håper og tror Ap nå kommer i gang med politisk arbeid i Stortinget. Det gjelder å mest mulig gjennomslag for partiprogrammet, vise evne til samarbeid med alle som ikke er en del av regjeringen, og bygge et nytt rødgrønt alternativ fram mot neste stortingsvalg.

I morgen skal Trond Giske gjøre comeback etter sykmeldingsperioden. Et stort presseoppbud er ventet til Orkdal der han skal innlede på årsmøtet i Orkland Ap.

-Trenger Trond Giske

- Tror du Trond Giske kan komme tilbake i sentrale verv i Ap?

- Det kommer an på hvordan han styrer stortingsplassen sin. Det som er helt sikkert, er at partiorganisasjonen vil ha Trond tilbake. Med den kunnskapen, de egenskapene og den erfaringen han har, vil han være en viktig mann i stortingsgruppa. Han blir tatt imot med åpen hånd, og da er det viktig at han tar imot. Å miste tillit betyr ikke at du ikke kan gjenvinne den. Jeg tror både det norske folk og Ap ønsker å se folk reise seg og gjøre suksess, sier Eggum.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!