<strong>DREPT:</strong> Statlig TV i Irak melder at Wassem Soleimani, ble drept i et flyangrep i Bagdad natt til fredag. Foto: AP Photo / Ebrahim Noroozi / NTB scanpix
DREPT: Statlig TV i Irak melder at Wassem Soleimani, ble drept i et flyangrep i Bagdad natt til fredag. Foto: AP Photo / Ebrahim Noroozi / NTB scanpix Vis mer

Mektig iransk general drept i rakettangrep

President Donald Trump beordret angrepet.

Publisert
Sist oppdatert

Den mektige iranske generalen Qasem Soleimani, som leder Quds-styrken i den iranske Revolusjonsgarden, har blitt drept i et flyangrep ved den internasjonale flyplassen i Iraks hovedstad Bagdad natt til fredag.

Pentagon bekrefter angrep

Pentagon bekrefter at det er USA som står bak angrepet, og at det ble gjennomført på ordre fra president Donald Trump.

«På ordre fra presidenten har det amerikanske militæret iverksatt tiltak for å beskytte amerikanske personell i utlandet ved å drepe Qasem Soleimani, lederen for den iranske revolusjonsgardens Quds-styrke, en organisasjon som av USA er ansett som en terrororganisasjon», heter det i en uttalelse fra Pentagon.

DREPT: Statlig TV i Irak melder at lederen for den iranske revolusjonsgarden, Qasem Soleimani, ble drept i et flyangrep i Bagdad natt til fredag. Bilder fra CNN og AP. Reporter: Marte Nyløkken Helseth / Dagbladet Vis mer

«General Soleimani planla å angripe amerikanske diplomater og tjenestemenn i Irak og i hele regionen».

Pentagon skriver videre at Soleimani orkestrerte angrep på koallisjonsbaser i Irak de siste månedene, inkludert angrepet på den amerikanske ambassaden i romjula.

«General Soleimani godkjente angrepet på den amerikanske ambassaden som fant sted tidligere denne uka. Dette angrepet hadde som mål å avskrekke framtidige iranske angrep».

Også iranske myndigheter bekrefter at den mektige generalen er drept.

- Revolusjonsgarden kunngjør at den strålende lederen av Islam, Qasem Soleimani, etter et liv i tjeneste, led martyrdøden i et angrep utført av USA på flyplassen i Bagdad fredag, lød kunngjøringen som ble lest opp på den statlige TV-kanalen i Iran, ifølge NTB.

Irans øverste leder, ayatolla Ali Khamenei advarer om at en «hard gjengjeldelse venter» USA.

Trump tvitret flagg

Donald Trump har så langt ikke kommentert angrepet, men han har publisert en Twitter-melding uten ord, men med bilde av det amerikanske flagget.

Minst sju personer skal ha blitt drept da flere Katjusja-raketter slo ned ved flyplassen.

I tillegg til Soleimani skal også Abu Mahdi al-Mohandes, nestlederen for den irakiske militsen PMF (Popular Mobilization Forces), ha blitt drept i angrepet.

PMF er en del av en mektig paramilitær organisasjon i Irak bestående av en rekke militser som får iransk støtte.

Militsen la raskt skylda for angrepet på USA, og omtaler det som «den feige amerikanske bombingen».

Soleimani skal ha kommet til flyplassen i Bagdad fra Syria sammen med Mohammed Ridha Jabri, pressetalsmann for PMF.

De ble plukket opp av to biler, som så ble angrepet i det de var i ferd med å forlate flyplassen, ifølge New York Times.

Bråk i Bagdad

Rakettangrepet kommer i kjølvannet av heftige demonstrasjoner mot den amerikanske ambassaden i Bagdad de siste dagene. Nyttårsaften tok demonstranter seg helt inn til resepsjonsområdet i ambassaden før de ble drevet tilbake.

Bakgrunnen for demonstrasjonene var USAs bombing av den Iran-støttede militsen Kataib Hizbollah inne i Irak, hvor 25 personer ble drept.

Angrepet på flyplassen kommer bare kort tid etter at USAs forsvarsminister Mark T. Esper kom med noen advarende ord. Han sa torsdag at USA vil angripe dersom de får høre om planlagte angrep mot amerikanske baser eller personell i området.

- Dersom vi får høre om angrep så vil vi ta forholdsregler for å beskytte amerikanske styrker og amerikanske liv. Spillet har endret seg, sa Esper, ifølge Washington Post.

NED MED USA: En rekke demostranter og milits-krigere meldes å være utenfor den amerikanske ambassaden i Bagdad i dag. De viser sin avsky mot at 25 personer ble drept i et amerikansk flyangrep søndag. Vis mer

Mektig general

General Soleimani er en av lederne i Revolusjonsgardens elitestyrke, Quds-styrken, og han regnes som hjernen bak Irans operasjoner i land som Syria, Irak og Libanon.

Ifølge New York Times er det ingen hvem som helst som nå skal være drept.

Ikke bare har Soleimani hatt ansvaret for iransk etterretning og skjulte militære operasjoner, han regnes også som en av Irans mest utspekulerte og autonome militære skikkelser.

Han skal også ha et svært tett forhold til landets øverste leder, ayatolla Ali Khamenei, og skal ha blitt sett på som en potensiell framtidig leder av Iran.

I fjor sommer hånet den iranske generalen Donald Trump, da den amerikanske presidenten var i en ordkrig med Iran.

Etter at Trump hadde bedt Irans president Hassan Rouhani om å være forsiktig i kjølvannet av at han hadde den iranske presidenten hadde uttalt at USA burde vite at «krig med Iran er alle krigers mor», meldte Soleimani seg på.

Han anklaget Trump for å snakke som de gjør på «nattklubber og i spillebuler».

- Som soldat er det min plikt å svare på dine trusler. Snakk til meg, ikke til presidenten. Det er under vår presidents verdighet å svare sa, sa Soleimani.

- Vi er nær deg der du ikke engang kan forestille deg. Kom. Vi er klare. Dersom du starter en krig, så vil vi ende den. Du vet at en krig vil ødelegge alt du eier.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer