VEKKER OPPSIKT: Drapet på Frank Cali vekker oppsikt og er førstesidestoff i New York Post i dag. Faksimile: New York Post. Foto: Det italienske politiet / AFP / NTB Scanpix
VEKKER OPPSIKT: Drapet på Frank Cali vekker oppsikt og er førstesidestoff i New York Post i dag. Faksimile: New York Post. Foto: Det italienske politiet / AFP / NTB ScanpixVis mer

Mektig mafiaboss skutt og drept

Var gudfar i en av «de fem familiene».

Den mektige mafiabossen Francesco «Frank» Cali (53) ble i går skutt og drept utenfor sitt hjem i New York, melder New York Times.

53-åringen ble truffet av seks skudd utenfor det fasjonable huset sitt på Staten Island. Skuddene ble ifølge vitner avfyrt av en mann i en blå pickup. Et familiemedlem fortalte nødetaten at pickupen også kjørte over Cali før den forsvant fra stedet, skriver New York Daily News.

Ingen er så langt pågrepet for drapet. Politiet har heller ikke sagt noe om motivet.

Var størst

Cali ble i 2015 gudfar i Gambino-familien - en av de såkalte fem familiene, som siden 1930-tallet har dominert den organiserte kriminaliteten i New York.

STORTSTILT POLITIAKSJON: Mandag 1. oktober stormet italienske politistyrker ei hytte på Sicilia i Italia. Dette for å få tak i det de beskriver som en farlig mafiarømling, som er dømt for et brutalt drap på en hel familie. Video: Italiensk politi Les saken her: https://www.dagbladet.no/nyheter/en-av-italias-farligste-mafiaromlinger-gjemte-seg-pa-g... Vis mer

Ifølge New York Times var Gambino-familien USAs største og mest innflytelsesrike kriminelle organisasjon, men det gikk nedover etter at flere av lederne ble dømt for drap og svindel på 1990-tallet.

Mest kjent av Gambino-gudfedrene i nyere tid er John Gotti (1940-2002), som rykket opp til toppen etter å ha tatt livet av sin forgjenger Paul Castellano i 1985.

Jobbet seg opp

Cali hadde slektsbånd til flere av de fem familiene, og gjennom ekteskap også til den sicilianske mafiaen (Cosa Nostra). Han jobbet seg sakte oppover i Gambino-familien og inntok altså topposisjonen i 2015.

VOLDELIG HISTORIE: Gambino-familiens daværende gudfar Paul Castellano ligger dødelig såret på ei båre etter å ha blitt skutt sammen med sine livvakter i New York i 1985. Hans etterfølger John Gotti sto bak, men ble frikjent fordi et av jurymedlemmene lot seg bestikke til å svare nei på skyldspørsmået. Foto: Mario Suriani / AP / NTB Scanpix
VOLDELIG HISTORIE: Gambino-familiens daværende gudfar Paul Castellano ligger dødelig såret på ei båre etter å ha blitt skutt sammen med sine livvakter i New York i 1985. Hans etterfølger John Gotti sto bak, men ble frikjent fordi et av jurymedlemmene lot seg bestikke til å svare nei på skyldspørsmået. Foto: Mario Suriani / AP / NTB Scanpix Vis mer

Føderalt politi forsøkte å sette en stopper for Calis mafiakarriere, og han var blant de 62 pågrepne i en storaksjon mot Cosa Nostra i USA og Italia.

Ifølge påtalemakten var Cali var «Gambino-familiens ambassadør til den sicilianske mafiaen». Han sa seg skyldig i pengeutpressing og ble dømt, men slapp ut i 2009.

Etter løslatelsen forsøkte politiet å forhindre at den stadig mektigere forbryteren pleide kontakt med så vel Cosa Nostra som medlemmer av Gambino-familien - men kunne altså ikke hindre at han til slutt be gudfar.

Drapet på Cali skjer mindre enn ei uke etter at den myteomspunne mafiabossen Carmine Persico (85) døde i fengsel.