Mektig mann

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

En ny sentralbanksjef er på plass i Washington, men Ben Bernanke ser ut til å representere en forlengelse av den som har vært de siste par tiåra, Alan Greenspan. Vi kan med andre ord ikke regne med noen endringer i den amerikanske pengepolitikken. Han vil holde et våkent øye med inflasjonen og akseptere de store underskuddene som preger amerikansk politikk under George W. Bush.

Det er en solid fagmann som nå skal styre økonomien gjennom sentralbanken, og her hjemme har sjefsøkonom Knut Anton Mork allerede vært i fjernsynet og gått god for ham og hans kunnskaper. Vår økonomi vil selvsagt også med ham flyte med som en kork på vannet. Sånn sett har USAs økonomiske helsetilstand stadig betydning for vår velstand. Det er naturligvis betenkelig at så mye makt er samlet på en hånd. Men også vi har gitt sentralbanken en betydelig grad av selvstendighet. Og om Svein Gjedrem er for selvstendig i vårt system, er Ben Bernanke en slags økonomisk enehersker i verden. Når han hoster, vil det være fare for en epidemi.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer