Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Mektig narkobaron rømte fra fengsel: Klatret gjennom flere kilometer lang tunnel

En av Mexicos verste.

RØMTE: Narkobaron Joaquin Guzman Loera, alias «El Chapo». Foto: EPA/MARIO GUZMAN/NTB scanpix
RØMTE: Narkobaron Joaquin Guzman Loera, alias «El Chapo». Foto: EPA/MARIO GUZMAN/NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet/NTB): Den øverste lederen for Sinaloa-kartellet i Mexico, Joaquìn «El Chapo» Guzmàn, klarte si dag å rømme fra et høysikkerhetsfengsel i Almoloya de Juàrez. Guzmàn klarte å rømme gjennom en flere kilometer lang tunnel fra badet på cellen sin, melder TV-kanalen Televisa.

Guzmàn, som også er kjent under navnet «småen», «den mektigste narkobaronen i verden» eller «folkefiende nummer én siden Al Capone», var en av verdens mest ettersøkte menn og hadde gjemt seg utrolige steder da han ble pågrepet i fjor.

Han ble da pågrepet etter en 13 års flukt.

Milliardformue Politiet setter opp veisperringer i området, og det er startet luftoperasjoner fra flyplassen i Toluca, ifølge TV-kanalen. I februar i fjor ble Joaquìn «El Chapo» Guzman, den øverste lederen for Sinaloa-kartellet, pågrepet.

Hans kartell mistenkes for å ha smuglet kokain, metamfetamin, heroin og marihuana for mange milliarder dollar til USA. Guzmán kom fra fattige kår i delstaten Sinaloa og ble en av Mexicos mektigste narkosmuglere.

Bandekrigen mellom Sinaloa-kartellet og Juarez-kartellet, som har sin base i byen Ciudad Juarez på grensa til USA, har de siste åtte årene kostet minst 10 000 mennesker livet.

Da han i fjor ble pågrepet sog angivelig Guzmàn med en AK-47 automatrifle ved pågripelsestidspunktet, men rakk ikke å bruke den før han ble overmannet av meksikanske spesialstyrker, ifølge Los Angeles Times.

Som leder for det ekstremt beryktede Sinaloa-kartellet i Mexico, akkumulerte Guzman en estimert personlig formue på rundt én milliard dollar, vel seks milliarder norske kroner. Siden 2009 har han konsekvent figurert på Forbes' liste over verdens mektigste personer.

Flyktet i vaskekurv I 2001 greide «Småen» å flykte fra et av Mexicos best bevoktede fengsler i en vaskekurv. Ryktene om hans tilholdssted de siste åra før han ble pågeper har vært mange, og dreid seg om alt fra Guatemala og Argentina til USA -- hvor han etter sigende hadde fått tvillinger med kona. Han har også blitt meldt død.

Myndighetene beslaglaga 97 geværer, 36 håndvåpen, to granatkastere, én rakettkaster, 19 pansrede kjøretøy, 16 hus og fire rancher i forbindelse med pågripingen i fjor, melder Forbes. 

Cella han har sittet på skal ha befunnet seg under bakkenivå, ifølge Los Angeles Times.

Narkoblodbadet Guzmans kartell har alene stått for rundt én fjerdedel av narkotrafikken inn til USA, og meksikanske myndigheter bekrefter at nabolandet bisto i arrestasjonen. Nærmere detaljer om dette samarbeidet er ikke kjent.

Sinaloa-kartellet, et av de største, rikeste og mektigste i verden, har forgreininger helt til Europa så vel som Asia, med en årlig omsetning på mange milliarder dollar. De er en av hovedaktørene i narkotikakrigen som pågår i Mexico, et blodbad mellom kartellene og med myndighetene, som trolig har kostet over 100 000 menneskeliv siden 2006, ifølge Washington Post

- Drap, kidnapping, hvitvasking av penger og narkotikatrafikk er de fire hjørnesteinene i denne organisasjonen. I flere år har volden, hensynsløsheten og den fullstendig fraværende respekten for menneskeliv og lover fått store konsekvenser for innbyggerne i Mexico og USA, sa påtalemyndigheten i Texas i forbindelse med en tiltale mot Guzman i 2012.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling