Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Mektig og ansvarlig?

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
  • Det nye Fagforbundet, som er slått sammen av Norsk Kommuneforbund og Norsk Helse- og Sosialforbund, måtte på selve stiftelseskongressen la maktkamp mellom personer og fløyer utspille seg i full offentlighet. Den nyvalgte ledelsen måtte presse flertallet av delegatene med på å velge de personene som valgkomiteen anbefalte. Og 320 av 443 delegater valgte å støtte valgkomiteens innstilling.
  • Maktkamp og personstrid er intet nytt innenfor mektige organisasjoner. Verken Arbeiderpartiet eller de ulike forbund i fagbevegelsen er som kjent filialer av søndagsskolen. At maktkamper skjer så åpent som det gjorde i Folkets Hus i går er et sunnhetstegn, og et framskritt fra den tida da de fleste viktige avgjørelser ble tatt på kammerset. Når det gjelder vrakingen av SV-eren Gunhild Johansen som annen nestleder i Fagforbundets nye ledelse, vil trolig deler av forklaringen forbli i mørket. Enten hovedårsaken var av politisk eller personlig art, har flertallet tatt en beslutning. Dermed må den nye ledelsen ansees som demokratisk valgt.
  • Fagforbundet er Norges desidert største enkeltforbund, og også langt større enn de andre hovedsammenslutningene, UHO, YS og Akademikerne. Forbundet vil veie svært tungt innad i LO, noe som ventelig vil gjenspeiles i LOs organer. Forbundets mål er ifølge lederen, Jan Davidsen, så ambisiøst som å skape en bedre verden. Det skal være en kamporganisasjon for de svake. Slike programerklæringer må lyde som musikk i ørene til Ap og SV. Spørsmålet er imidlertid om Fagforbundet vil være noen god støttespiller for disse partiene om de får regjeringsmakt. Særlig det gamle Kommuneforbundet har vært en bremsekloss i fornyelsesprosessene i offentlig sektor.
  • Vi velger å tro at Norges mektigste fagforbund velger å drive en interessekamp som er til beste for hele samfunnet. Det vil forbundet gjøre både som fagforbund og som politisk aktør. Men både Fagforbundet og Arbeiderpartiet vil være tjent med at avtalene dem imellom blir opphevet. Ingen av dem er tjent med forestillinger om at Ap utformer sin politikk ut fra hva som tjener offentlig ansatte.