Redningsarbeiderne:

- Mektig og utrolig sterkt

Innsatsleder i det svenske USAR-teamet, Tomas Norberg, forklarer at redningsaksjonen i Gjerdrum har gjort inntrykk han vil ha med seg bestandig.

Mannskap fra brann, helse, politi og USAR-mannskap fra Sverige er involvert i redningsoperasjonen i Gjerdrum. Video: Räddningstjänsten Storgöteborg Vis mer
Publisert

I knappe seks døgn har redningsmannskapene stått på for fullt i skredområdet i Gjerdrum.

Sju personer er funnet omkommet, mens tre personer fortsatt er savnet. Dermed pågår redningsaksjonen fortsatt med full styrke.

Politi, brann og-redningstjenesten har beskrevet det arbeidet som pågår i rasområdet som både «risikofylt» og «svært krevende».

- Det er helt på grensen til hva som er forsvarlig, har innsatsleder i politiet, Roger Pettersen, understreket.

Innsatsleder for de svenske USAR-styrkene, Tomas Norberg, forklarer til Dagbladet at Gjerdrum-raset har gitt inntrykk han alltid vil ha med seg.

- Kan aldri være ordentlig forberedt

Det var onsdag formiddag at det svenske mannskapet i Räddningstjänsten Storgötborg fikk forespørselen fra Norge om å bistå i redningsarbeidet etter skredkatastrofen.

Det var aldri noen tvil om hva svaret skulle være.

INNSATSLEDER: Tomas Norberg var innsatsleder for det svenske USAR-mannskapet som bidro i redningsaksjonen i Gjerdrum. Foto: Privat
INNSATSLEDER: Tomas Norberg var innsatsleder for det svenske USAR-mannskapet som bidro i redningsaksjonen i Gjerdrum. Foto: Privat Vis mer

Mannskapet på 14 fra det svenske USAR-teamet samlet seg og satte kursen over norskegrensa. Likevel visste de lite om omfanget av skredet de var på vei til i Gjerdrum.

Noe av det som gjorde aller størst inntrykk på den erfarne redningsarbeideren, var nettopp omfanget.

- Vi visste at det skulle være på omkring 3x700 meter. Vi hadde fått litt oppdaterte bilder og informasjon underveis, men noe av det som gjorde aller størst inntrykk på mannskapet, var størrelsen på raset og hvor høye disse kantene var. Det gikk fortsatt mindre skred flere steder, så dette ga naturligvis et inntrykk som vil bli værende med oss, sier Norberg til Dagbladet.

- Vi er trent på å arbeide under slike forhold, men man kan aldri være ordentlig forberedt på noe som dette, fortsetter han.

Live-published photos and videos via Shootitlive

Selv om USAR-teamet har spesialkompetanse på nettopp redningsaksjoner og søk i rasområder og kollapsede hus, har de ingen erfaring med kvikkleire og hvordan den fungerer, forklarer den svenske innsatslederen.

Skredet er et av de største kvikkleireskredene i Norge i nyere tid, ifølge NVE.

- Dette har nærmest ikke skjedd før, verken i Norge eller i Sverige. Men vi fikk en veldig god gjennomgang av kvikkleire og hvordan den ter seg av geologer på stedet, sier Norberg.

Anders Gylland i Multiconsult Trondheim viser hva som skjer når man rører i kvikkleire. Video: NVE Vis mer

Fant omkommet

Da det svenske mannskapet kom fram til Gjerdrum, var det mørkt.

Ved gjennomgangen fra det norske mannskapet, ble det raskt klart at det ikke var mulig å gjennomføre en bakkeoperasjon på daværende tidspunkt. I stedet satte de i gang med å planlegge for søk med helikopter torsdag.

Fredag tok USAR-mannskap seg ned i skredgropa med mål om å finne overlevende.

De svenske mannskapene var blant dem som i stedet fant den første omkomne i ruinene fredag ettermiddag, etter flere timer med leting ved hjelp av hunder.

Personen ble fraktet ut av området av teamet og overlevert helsepersonell. Lørdag kveld bekreftet politiet at det var 31-årige Eirik Grønolen som ble funnet omkommet.

Siden er det gjort ytterligere seks funn.

HJELPER TIL: Mannskap fra brann, helse, politi og USAR-mannskap fra Sverige er involvert i redningsoperasjonen i Gjerdrum. Video: Räddningstjänsten Storgöteborg Vis mer

- Utrolig sterkt

I dag er det svenske teamet tilbake i Sverige, ettersom mannskap fra blant annet Trondheim kunne bidra i søket.

Norberg sier likevel til Dagbladet at de ikke ville nølt med å bli værende, dersom det var et fortsatt behov for deres innsats.

- Det har vært vanskelige omstendigheter og et komplisert redningsarbeid, men samarbeidet med den norske redningsledelsen har fungert veldig bra. Denne typen innsats og samarbeid gir mange leksjoner og erfaringer som vi vil ha stor nytte av i framtida, sa Kent Kockum, NUSAR-teamleder i Greater Göteborg redningstjeneste, i en pressemelding.

Vel hjemme i Sverige er det i dag det gode samarbeidet i det krevende søket - fra alle hold - som har gjort aller størst inntrykk på innsatslederen personlig.

- Det å se hvordan alle bidrar i en slik situasjon. Norske redningsmannskaper og svenske, politi, forvar, sivilforsvar. Ikke minst alle de frivillige og lokalbefolkningen som stiller opp og hjelper hverandre. Det er mektig og utrolig sterkt å se, sier Norberg.

- Våre tanker går til alle som er rammet og berørte.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer