Mektig politikerfamilie kan ta tilbake makta i dag

Greske velgere har begynt å stemme i det første valget etter at Hellas la kriseprogrammet bak seg. Men troen på en lys framtid lar vente på seg.

NY STATSMINISTER? Opposisjonsleder Kyriakos Mitsotakis fra borgerlige Nytt demokrati har akkurat avlagt stemme i Aten. Han blir etter alt å dømme Hellas' nye statsminister etter å ha lovet å få fart på økonomien med store skattekutt. Foto: Petros Giannakouris / AP / NTB scanpix
NY STATSMINISTER? Opposisjonsleder Kyriakos Mitsotakis fra borgerlige Nytt demokrati har akkurat avlagt stemme i Aten. Han blir etter alt å dømme Hellas' nye statsminister etter å ha lovet å få fart på økonomien med store skattekutt. Foto: Petros Giannakouris / AP / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Meningsmålinger tyder på at den venstreorienterte regjeringen til statsminister Alexis Tsipras må forlate regjeringskontorene til fordel for høyrepartiet Nytt demokrati, ledet av Kyriakos Mitsotakis, som tilhører en av Hellas' mest kjente politikerfamilier.

Da venstrealliansen Syriza for første gang vant makten i Hellas i 2015, hadde Tsipras lovet å utfordre EU og landets kreditorer og bli kvitt spareprogrammene. Men slik gikk det ikke. I likhet med sine forgjengere måtte statsministeren innordne seg de strenge kuttkravene under trussel om at Hellas kunne gå konkurs og bli kastet ut av eurosonen.

Nå blir partiet hardt straffet for brutte løfter, og for ikke å greid å gjøre livet til vanlige grekere noe særlig bedre. Selv om budsjettene igjen går i pluss, er landets BNP fortsatt en firedel lavere enn da krisen kom for snart ti år siden.

Arbeidsledigheten er fortsatt den høyeste i EU, blant unge er den på hele 40 prosent. Om lag 400 000 av landets rundt 11 millioner innbyggere har forlatt landet - de fleste av dem er under 26 år.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer