Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Mektig ratingbyrå øker presset på Obama

Krever gjeldstaket løftet skikkelig.

MÅ BLI ENIGE Barack Obama har sittet i møter med kongresstoppene de siste dagene. Foto: AP/Charles Dharapak
MÅ BLI ENIGE Barack Obama har sittet i møter med kongresstoppene de siste dagene. Foto: AP/Charles Dharapak Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

En begrenset avtale om heving av USAs gjeldstak er ikke nok til å redde supermaktens kredittverdighet, advarer finansselskapet Standard & Poor's.

Dermed øker det mektige ratingbyrået presset på de amerikanske politikerne, som i dagevis har sittet i møter og diskutert statsbudsjettet og statsgjelden.

- Så vidt vi kan se er den politiske debatten om USAs statsfinanser og det beslektede spørsmålet om den amerikanske regjeringens gjeldstak bare blitt mer sammenfiltret, het det i en uttalelse fra Standard & Poor's torsdag.

Siden budsjettforhandlingene ikke har gitt resultater, har både republikanere og demokrater begynt å snakke om mulige nødløsninger dersom det ikke er mulig å enes om et strammere budsjett. Ett alternativ er en begrenset avtale om å heve det såkalte gjeldstaket, uten å gjøre noe særlig for å skape bedre balanse i statsbudsjettet.

Ikke godt nok Men dette er ikke nok for Standard & Poor's, siden gjeldsproblemene bare vil fortsette å vokse så lenge det ikke gjøres noe med budsjettet.

- Hvis vi får en liten avtale, så vil det føre til en nedgradering, advarer John Chambers, som leder selskapets komité for vurderingen av staters kredittverdighet.

Standard & Poor's anslår en risiko på 50 prosent for at USA vil bli flyttet ned fra toppkategorien AAA i løpet av de neste 90 dagene. Vurderingen ble offentliggjort torsdag, én dag etter at ratingbyrået Moody's kom med en lignende trussel.

36 timer Under det foreløpig siste av de resultatløse budsjettmøtene ga president Barack Obama partiene 36 timer på å enes om en strategi som kan lede fram mot et nytt statsbudsjett. Det forteller kilder fra begge de to store partiene.

- På et visst tidspunkt vil det amerikanske folkets tålmodighet ta slutt, sa presidenten i et intervju med TV-stasjonen CBS 3 torsdag.

Hvis ikke det snart blir enighet om å heve det såkalte gjeldstaket, kan resultatet bli at den amerikanske statsgjelden misligholdes fra 2. august. Finansminister Timothy Geithner advarer om at tiden nå er i ferd med å renne ut.

Nødløsning Republikanerne har tidligere satt enighet om budsjettet som betingelse for å heve gjeldstaket. Men de siste dagene har representanter for partiet luftet muligheten for å skille de to sakene fra hverandre.

Obama har imidlertid gjort det klart at han fortsatt jobber for å oppnå en langsiktig avtale som kan redusere underskuddet på statsbudsjettet.

Begge partene er enige om at de offentlige utgiftene må kuttes. Men Demokratene forlanger at skattene må økes for rike amerikanere, og dette nekter Republikanerne å gå med på.

Obama har til nå kalt partiene sammen til budsjettmøter fem dager på rad. Lederen for Republikanerne i Senatet, Mitch McConnell, sier han ikke tror det blir noe møte fredag.

(NTB-AFP-Reuters)