Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Mektige bilder når over en million mennesker tar til gatene i Brasil

Krever presidentens avgang.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Søndag tar over en million mennesker til gatene i flere av Brasils største byer for å vise sin misnøye, og øker presset mot den sittende presidenten Dilma Rousseff.

BBC siterer sikkerhetsstyrker i Sao Paolo på at så mange som 1,4 millioner mennesker demonstrerte bare i landets mest folkerike by.

Dette skjer samtidig som presidentens parti blir trukket stadig dypere inn i korrupsjonsskandalen i oljeselskapet Petrobas - det som nå kalles «verdens største korrupsjonssak».

Omfattende korrupsjon Bakgrunnen for at fokuset nå har havnet på Rousseff, er at hennes forgjenger, Luiz Inácio Lula da Silva, tidligere denne måneden ble pågrepet og forhørt i den samme saken.

Folkemengden viser tydelig hva de mener om de to der de paraderte to gigantiske oppblåsbare dukker som skal forestille duoen. Lula i fangedrakt, og Rousseff med den klassiske forbrytermasken.

Myndighetene mener Lula har nytt godt av bestikkelser fra det statseide Petrobas, og at penger også skal ha tikket inn på kontiene til det brasilianske arbeiderpartiet. 

I 2005 ble Rousseff utpekt som Lulas nye statbssjef, og var med det den første kvinnen til å inneha dette vervet. Samtidig satt hun som styremedlem i Petrobas. Før dette var hun energiminister.

Rousseff er ikke direkte involvert i korrupssjonssaken, men stadig flere av de som arbeidet i staben hennes er nå arrestert eller har vært inne til avhør. For mange er det nok til at hun også må trekke seg.

- Hun er i alle fall skyldig i både inkompetanse og arroganse, het det på en av de mange tusen plakatene som vaiet over folkemassene ifølge The Guardian.

- Dilma: Institusjonaliserer korrupsjon 2010-2016, heter det på en annen.

Ikke sjakkmatt Det er uklart om de omfattende, men fredfulle, demonstrasjonene vil få politiske følger i første omgang. Rousseff har selv nektet enhver befatning med skandalen, og nekter å trekke seg.

Samtidig har hennes politiske rivaler lenge slitt med å organisere en samlet front mot regjeringsmakta, men det kan se ut som om det er i ferd med å endre seg. Det skriver blant annet Wall Street Journal.

Nå har også Rousseffs viktigste koalisjonspartner, sentrumspartiet PMDB, truet med å bryte ut av koalisjonen på grunn av skandalen, noe som vil føre til at partiet hennes mister nødvendig parlamentarisk støtte. Det skriver NTB.

Likevel, statsviterne tviler på at dette er dråpen som får begeret til å renne over.

- Å si at disse protestene setter presidenten sjakkmatt, vil være en overdrivelse, sier professor Pedro Fassoni Arruda ved universitetet i Sao Paolo.

DEMONSTRASJONER: Søndag tar over en million mennesker til gatene i flere av Brasils største byer for å vise sin misnøye, og øker presset mot den sittende presidenten Dilma Rousseff. Foto: AP Photo/Andre Penner/NTB Scanpix
DEMONSTRASJONER: Søndag tar over en million mennesker til gatene i flere av Brasils største byer for å vise sin misnøye, og øker presset mot den sittende presidenten Dilma Rousseff. Foto: REUTERS/Paulo Whitaker / NTB Scanpix
DEMONSTRASJONER: Søndag tar over en million mennesker til gatene i flere av Brasils største byer for å vise sin misnøye, og øker presset mot den sittende presidenten Dilma Rousseff. Foto: REUTERS/Paulo Whitaker /NTB Scanpix
DEMONSTRASJONER: Søndag tar over en million mennesker til gatene i flere av Brasils største byer for å vise sin misnøye, og øker presset mot den sittende presidenten Dilma Rousseff. Foto: REUTERS/Paulo Whitaker / NTB Scanpix