Mektige menn i rå maktkamp

Maktkampen i Orkla involverer et knippe av Norges mektigste menn. Her er de mest sentrale:

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Jens P. Heyerdahl:

Konsernsjefen i Orkla har vært i hardt vær før, men aldri vært så truet som nå. Mistanke om at han bevisst «lurte» milliardær Stein Erik Hagen for en aksjepost på rundt ni prosent, og i stedet plasserte aksjene hos Kjell Inge Røkke, fikk Orkla til å nedsette en granskingskommisjon. Heyerdahl nekter for å ha noe med transaksjonen å gjøre, men har ikke villet bidra i etterforskningen.

Christen Sveaas:

Arkitekten bak dramaet. Kjøpte seg stort inn i Orkla i vår, og er nå selskapets nest største aksjonær. Mener børsverdien av Orkla ikke reflekterer de reelle verdiene i konsernet. For å hente ut disse såkalte underliggende verdiene, vil han skille ut og/eller selge deler av konsernet. Analytikere mener det kan være så mye som ti milliarder kroner å hente på dette, penger Sveaas gjerne vil ha sin del av. Sitter nå i Orkla-styret, og presser på for å bli kvitt Jens P. Heyerdahl og hans nærmeste ledere.

Stein Erik Hagen:

Rimi-Hagen ville sammen med tobakksarvingen Johan H. Andresen kjøpe den såkalte Skandia-posten på rundt ni prosent av Orkla-aksjene. Mener Heyerdahl grep inn, og plasserte aksjene på «vennlige hender» selv om Hagen og Andresens bud var 300 millioner kroner høyere.

Kjell Inge Røkke:

Stinn av gryn, og en nyttig alliert av Jens P. Heyerdahl. Mannen alle mener å vite kontrollerer aksjeposten Hagen ikke fikk kjøpe, men selv har han ikke bekreftet noe.

Kjell Almskog: Konsernsjefen i Kværner kom inn i Orkla-styret i sommer. Er bekymret over all den negative fokuseringen på selskapet, og mener antakelig at Orkla er tjent med at Heyerdahl-æraen avsluttes nå.

Finn A. Hvistendahl:

Ble valgt til styreformann i Orkla da Åge Korsvold måtte trekke seg etter opsjonsskandalen i Storebrand. Leder granskingen av Heyerdahls befatning med Skandia-posten, og er etter det Dagbladet kjenner til, innstilt på å kaste konsernsjefen.

Åge Korsvold:

Kunne blitt sentral i Orkla, men ble felt av opsjonsavtaler i Storebrand. Venn og tidligere nabo av Heyerdahl, men kameratskapet fikk seg en knekk da Orkla stemte nei til Christiania-fusjonen Korsvold hadde jobbet så hardt for i 1997. Er nå tilskuer til maktkampen.

Stein Stugu: Konserntillitsvalgt i Orkla og ansatterepresentant i styret. Har sans for industribyggeren Heyerdahl, og støtter ham antakelig så sant ikke granskingskommisjonen har avdekket lovbrudd.

Arvid Strand:

Ansatterepresentant i styret. Er som Stugu en mann som nødig er med på å kaste Heyerdahl.

Tom Vidar Rygh:

Administrerende direktør i Orkla, direkte underlagt Heyerdahl. Har i likhet med den øvrige toppledelsen i konsernet stått last og brast med konsernsjefen i mange år. Deler Heyerdahls mål og verdier for Orkla, og blir neppe sittende om Heyerdahl kastes.

Øystein Eskeland:

Leder bedriftsforsamlingen i Orkla, konsernets høyeste organ utenom generalforsamlingene. Er opptatt av at det snart kommer avklaringer, slik at det kan skapes ro om selskapet og man begynne å fokusere for fullt på verdiskapning igjen.

Granskingskommisjonen:

Advokatene Jan Fredrik Wilhelmsen og Stig Tufte-Johnsen har sammen med revisor Anders Grini gransket salget av Skandia-posten til en ukjent kjøper. Funnene deres blir svært avgjørende for om Heyerdahl overlever i sjefsstolen.

VENNSKAPET FIKK EN KNEKK: Jens P. Heyerdahl og Åge Korsvold møter Thorbjørn Jagland på hans kontor på Stortinget i september i fjor. Korsvold er venn og tidligere nabo av Heyerdahl, men nå er Korsvold en tilskuer til maktkampen.