HAR MARKERT SEG: Jeb Bush talte på republikanerenes landsmøte i Tampa i 2012. Foto: Johannes Worsøe Berg / Dagbladet
HAR MARKERT SEG: Jeb Bush talte på republikanerenes landsmøte i Tampa i 2012. Foto: Johannes Worsøe Berg / DagbladetVis mer

Mektige republikanere håper lillebror-Bush kan redde partiet

Presidentkandidat i 2016?

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Etter at New Jersey-guvernør Chris Christie ble anklaget for å stå bak en sabotasjeaksjonen på George Washington-broa mellom New York og New Jersey i september i fjor, har det vært vanskelig å peke på noen klar lederkandidat blant de som aspirerer til å stille som presidentkandidater for republikanerne i USA i 2016-valget.

Men nå melder Washington Post at en rekke av de mektigste, og rikeste, bakspillerne i partiet samler seg bak én mann: Jeb Bush (61). Tidligere guvernør i Florida, sønn av tidligere president George H.W. Bush og lillebror til tidligere president George W. Bush.

Sterkt kort De mener han er det klart sterkeste kortet partiet har i kampen for å vinne tilbake Det hvite hus.

Ifølge Washington Post vil ha ikke erklære offisielt om han er en kandidat eller ikke før utgangen av året.

Men det ser ut til at han har begynt å røre på seg. Han reiser rundt i landet og holder taler, støtter ulike republikanske kandidater i mellomvalget og snakker med mulige finansielle støttespillere. Alt tyder på at han vurderer å stille som presidentkandidat, skriver avisa.

De mener han vil kunne få støtte av flertallet av de som støttet Mitt Romney i 2012.

- Han er den best likte kandidaten, sier Brian Ballard, som støttet Romney i 2012 og John McCain i 2008.

Navnet en belastning Men strategene er også klar over at etternavnet hans kan være en ulempe, og henviser til at velgerne muligens fortsatt har en «Bush-hangover» etter de to presidentperiodene til George W. Bush.

I 2008, etter at Obama hadde slått McCain, sa Svein Melby, leder for Senter for transatlantiske studier og USA-ekspert, at han mente Jeb Bush kunne være en aktuell presidentkandidat, men at han navnet var en ulempe.

- Hadde det ikke vært for belastningen med etternavnet, kunne Jeb Bush vært en kandidat. Han er en politiker av et større format enn den sittende presidenten, sa han til Dagbladet.

I storfilmen «W» om George W. Bush liv og politiske karriere beskrives Jeb Bush som en noe mer sympatisk kar i oppveksten enn storebroren, og det gikk fram at guttas far så for seg lillebror som det største politiske talentet.