Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Mektige republikanske bakmenn vurderer å stoppe Trump: - De hater fyren

Styrtrike milliardærbrødre vurderer å kaste seg inn i kampen mot kjendisrikingen.

SANKER STEMMER: Den republikanske presidentkandidaten Donald Trump på et valgkamparrangement i Iowa. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
SANKER STEMMER: Den republikanske presidentkandidaten Donald Trump på et valgkamparrangement i Iowa. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

NEW YORK (Dagbladet): USAs øyne er rettet mot Iowa hvor både republikanerne og demokratenes kandidater natt til tirsdag norsk tid kjemper om sine partiers nominasjoner. Kjendisrikingen Donald Trump har overrasket etablissementet i det republikanske partiet og har ledet på meningsmålingene på republikansk side i månedsvis.

Men nå vurderer noen av USAs mektigste og republikanske bakmenn, de mediesky brødrene David (74) og Charles (80) Koch, begynne å bruke sine milliarder på å bekjempe kandidaturet hans ifølge The Hill

- Hater fyren De to brødrene ligger på en delt sjetteplass på Forbes liste over verdens rikeste, med en formue hver på 42,9 milliarder dollar (om lag 382 milliarder kroner) - mesteparten tjent gjennom oljekonglomeratet Koch Industries. I januar i fjor varslet brødrene at de sammen med støttespillere ville bruke 889 millioner dollar (om lag 7,9 milliarder kroner) på årets presidentvalg.

Til sammenlikning ligger Trump selv på 405. plass med en anslått formue på 4,1 milliarder dollar. 

- De er veldig nølende til å blande seg inn i nominasjonsvalget, men jeg tror at dersom de skal gjøre noe, vil de gjøre det nå, for de hater fyren (Donald Trump journ.anm.), sier en pengegiver som i helga deltok på Koch-nettverkets vintersamling i Palm Springs i California til The Hill.

Styrtrik vintersamling  Hittil skal de ha håpet at eiendomsmagnatens spektakulære kandidatur skulle kollapse på egenhånd, men så langt ser lite ut til å stoppe Trump. Derfor varslet Koch-nettverket mandag kveld at de har satt igang arbeidet med fokusgrupper for å undersøke og identifisere Trumps svakheter. Blant annet mener de allerede å ha funnet ut at Trumps popularitet faller kraftig blant velgere når de får vite hvordan vanlige folk har måttet lide som en følge av konkurser og forretningsavtaler Trump som Trump har vært involvert i.

Totalt var hele 500 styrtrike deltakere til stede under nettverkets vintersamling, og ifølge The Hill vil de trolig ta en endelig beslutning om hvorvidt de skal gå inn mot Trump dersom han fortsatt ligger bra an etter neste nominasjonsvalg i New Hampshire. Deltakerne i nettverket har alle betalt minst 100 000 dollar årlig for å være medlemmer. Så langt har de ikke gitt konkret støtte til én kandidat, men sagt at Marco Rubio, Ted Cruz, Jeb Bush, Rand Paul og Carly Fiorina er akseptable kandidater.

The Hill var én av seks medier som fikk tilgang til den strengt bevoktede konferansen mot at de gikk med på ikke å navngi noen av pengegiverne uten først å innhente tillatelse til dette.

Ikke venner Selv for Trump, som er en svært ukonvensjonell republikansk presidenkandidat, kan det bli svært vanskelig dersom han får det ekstremt pengesterke og mektige Koch-nettverket mot seg. Også tidligere har Koch-brødrene vært på kant med Trump. Blant annet inviterte de ham ikke til en samling med andre republikanske presidentkandidater i fjor sommer.

MOT TRUMP: David (bildet) og broren Charles Koch vurderer å kaste sine penger inn i kampen mot Donald Trumps kandidatur. Foto: AP Photo/Phelan M. Ebenhack
MOT TRUMP: David (bildet) og broren Charles Koch vurderer å kaste sine penger inn i kampen mot Donald Trumps kandidatur. Foto: AP Photo/Phelan M. Ebenhack Vis mer

- Jeg ønsker lykke til til alle de republikanske kandidatene som reiste til California for å tigge etter penger etc fra Koch-brødrene? Marionetter? skrev Trump som et svar på Twitter. 

Dersom Koch-brødrene går hardt ut mot Trump, kan det også få kaotiske konsekvenser. Selv har Trump antydet at han kan vurdere å stille som en uavhengig kandidat dersom han behandles dårlig av det republikanske partiet.